Helikopter pomaže u gašenju

Požar kod Jablanice ugrozio regionalni put Jablanica - Posušje

Hronika 13.07.17, 09:18h

Požar kod Jablanice ugrozio regionalni put Jablanica - Posušje
Požar kod sela Dašnica u Neumu, gdje gori trava i raslinje, stavljen je pod kontrolu, ali nije ugašen

 

Požar na planini Čvrsnici kod Jablanice, u kojem gori borova i jelova šuma na nepristupačnom terenu, u znatnoj mjeri se proširio, a u toku jučerašnjeg dana obrušavao se niz strme litice planine te ugrozio regionalni put Jablanica – Risovac – Posušje.

 

Vatrogasci su djelovali do kasnih večernjih sati, a helikopter Oružanih snaga BiH sinoć je izvršio izviđanje terena zahvaćenog požarom te napravio par izbačaja vode, saopćeno je iz Operativnog štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

 

Jutros je uočena manja koncentracija dima, a iz Oružanih snaga BiH najavljena je ponovna intervencija helikoptera.

 

Požar na lokalitetu Bjelojevići – Burmazi u općini Stolac također je aktivan. Za sada vatra ne ugrožava stanovništvo, a požar ima tendenciju širenja prema općini Neum.

 

Požar kod sela Dašnica u Neumu, gdje gori trava i raslinje, stavljen je pod kontrolu, ali nije ugašen. Za sada nema ugroženog stanovništva niti materijalnih dobara.

 

Inače, u protekla 24 sata na području Hercegovačko-neretvanskog kantona registrirano je 26 požara, od čega devet u Mostaru, sedam u Čapljini, pet u Čitluku, tri u Stocu, te po jedan u Neumu i Jablanici.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI