Bit će dodijeljene nagrade

Večeras se završava drugi festival književnosti Bookstan

Kultura 07.07.17, 12:29h

Večeras se završava drugi festival književnosti Bookstan
Drugi i treći dan Bookstana obilježio je bogat program koji je podrazumijevao predstavljanja od savremene bh. književnosti do najvećih autora njemačkog jezika

 

Drugi Internacionalni festival književnosti Bookstan završava se večeras na Akademiji likovnih umjetnosti kada, kao i prethodne godine, uz čitanje odlomaka iz poezije i proze autora i autorica koji su se predstavljali na Bookstanu, biti i dodijeljene nagrade najboljim polaznicima Bookstanove radionice "Mala škola pisanja i mišljenja".

 

Tokom posljednjeg dana predstavit će se makedonski književnici Rumena Bužarovska i Tihomir Jančovski, te novu zvijezdu njemačke književnosti Tijanu Sili.

 

Drugi i treći dan Bookstana obilježio je bogat program koji je podrazumijevao predstavljanja od savremene bh. književnosti do najvećih autora njemačkog jezika.

 

Festivalsko predstavljanje knjige „Priče iz taksija“ imao je Amer Tikveša.

 

Zenička izdavačka kuća Vrijeme predstavila se sjajnom reperezentacijom pjesništva, odnosno autorima novih naslova u okviru biblioteke "Nova osjećajnost".

 

O knjigama poezije govorili su Dijala Hasanbegović, Darko Cvijetić i Vuk Rodić te urednik biblioteke Marko Tomaš.

 

Knjigu poezije "Mape" u razgovoru s Adisom Bašić, predstavio je i Bookstanov suosnivač John Freeman

 

U programu posvećenom regionalnim autorima drugog festivalskog dana predstavio se vrsni hrvatski autor Damir Karakaš čije je stvaralaštvo dominantno definirano iskustvom odrastanja u Lici te specifičnim odnosem s ocem koji je bio omeđen patrijarhalnim pravilima i o čemu između ostalog piše u posljednjem romanu "Sjećanje šume".

 

Jučerašnji Bookstanov program započet je promocijom knjige priča "Kuća bez krova" autorice Saide Mustajbegović s kojom je razgovarao profesor Almir Bašović.

 

U programu predstavljanja regionalnih autora učestvovali su književnici iz Slovenije Goran Vojnović i Tadej Golob.

 

Ahmed Burić je predstavio svoj roman prvijenac "Tebi šega što se zovem Donald" objavljen u izdanju Buybooka.

 

U završnici trećeg dana Bookstana publika je imala priliku upoznati sjajnu britansku autoricu Xialou Guo. Ona je autorica niza sjajnih romana i višestruko nagrađivana filmska rediteljka koja je između ostalog posvećena emigrantskim temama.

 

Promocija književnih časopisa na Bookstanovoj pozornici nastupili su predstavnici bh. časopisa Sic! i Putevi.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI