PRITUŽBA ZBOG STAVOVA U MEDIJIMA

Odbijena disciplinska tužba protiv sudije Branka Perića, on pojasnio: Nisam komentarisao postupke, već posljedice!

Hronika 07.07.17, 10:39h

Odbijena disciplinska tužba protiv sudije Branka Perića, on pojasnio: Nisam komentarisao postupke, već posljedice!
Perić je u odgovoru na tužbu rekao da nikada nije komentarisao postupke “nego samo posljedicu koja bi mogla uslijediti nakon okončanja tih postupka po pravosuđe BiH”

 

 

 

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća odbila je disciplinsku tužbu protiv sudije Suda BiH Branka Perića.

 

Tužba protiv Perića zbog navodno neprimjerenih istupa u medijima odbijena je nakon što je Komisija zaključila da Ured disciplinskog tužioca nije dokazao njene navode.

 

Tužba protiv Perića je podnesena na osnovu pritužbe koju je disciplinskom tužiocu podnijelo Udruženje žrtava i svjedoka genocida u Bosni i Hercegovini.

 

U tužbi je stajalo da je Perić tri navrata javno komentarisao postupke u koje je bio uključen, te je time prekršio kodeks ponašanja sudija. Perić je u kolumnama komentarisao postupak protiv lidera Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića za ometanje rada pravosuđa te Milana Mandića i uposlenika “Elta” televizije za izazivanje rasne ili nacionalne netrpeljivosti, te je izjavio da u “Sarajevu nema političke volje da se procesuiraju generali Armije BiH za ratne zločine”.

 

Također je komentarisao i slučaj bivšeg direktora Agencije za istrage i zaštitu Gorana Zubca, koji je odgovarao za nesavjestan rad u službi.

 

Perić je u odgovoru na tužbu rekao da nikada nije komentarisao postupke “nego samo posljedicu koja bi mogla uslijediti nakon okončanja tih postupka po pravosuđe BiH”.

 

- Ja komentarišući sve što se navodi u optužnici, nisam nikoga branio. Temelji elementarne logike jednom se moraju postaviti u interesu pravosuđa - rekao je Perić i dodao da sve svoje kolumne piše s prijedlozima za napredak i boljitak pravosuđa, a ne s ciljem omalovažavanja kolega.

 

Na odluku Prvostepene disciplinske komisije moguća je žalba, javio je BIRN BiH.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI