Odbačen zahtjev poslanika NSRS

Ustavni sud odlučio: Dan nezavisnosti i Dan državnosti BiH su u skladu s Ustavom!

Front 06.07.17, 18:16h

Ustavni sud odlučio: Dan nezavisnosti i Dan državnosti BiH su u skladu s Ustavom!
Ustavni sud je utvrdio da prijedlogom ovog zakona nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda te da postupak usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH treba provesti prema proceduri iz Ustava BiH

 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici odlučivao je o jednom broju zahtjeva za ocjenu ustavnosti zakona i apelacija o navodnim povredama ljudskih prava i osnovnih sloboda.



Na sjednici je usvojen zahtjev za ocjenu ustavnosti iz Zakona o policijskim službenicima BiH koji je podnijela zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. 



Između ostalog, Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovan zahtjev 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) za ocjenu ustavnosti članova 1, 2. i 3. Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Republike BiH te odbio kao neosnovan zahtjev 30 poslanika NSRS za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike BiH.



Također, Ustavni sud BiH je razmotrio zahtjev predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bariše Čolaka za ispitivanje regularnosti postupka, odnosno za utvrđivanje postojanja ili nepostojanja ustavnog osnova za proglašenje Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH štetnim za vitalni interes bošnjačkog naroda.



Odlučujući o zahtjevu, Ustavni sud je utvrdio da izjava Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda o destruktivnosti za vitalni interes bošnjačkog naroda u BiH u Prijedlogu spomenutog Zakona ispunjava uvjete proceduralne ispravnosti iz Ustava BiH.



Osim navedenog, Ustavni sud je utvrdio da prijedlogom ovog zakona nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda te da postupak usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH treba provesti prema proceduri iz Ustava BiH, saopćeno je iz Ustavnog suda BiH. 

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI