Nastavak suđenja 24. augusta

Svjedok na suđenju Vikiću i drugima: Zarobljenike odvezla Vojna bezbjednost

Hronika 06.07.17, 16:04h

Svjedok na suđenju Vikiću i drugima: Zarobljenike odvezla Vojna bezbjednost
Jasmin Idrizović, svjedok Državnog tužilaštva, koji je 22. aprila 1992. godine bio šef smjene SJB-a Novi Grad, kazao je kako je čuo galamu prilikom dovođenja zarobljenika u stanicu policije

 

Na suđenju za zločine u Sarajevu, svjedok Državnog tužilaštva je kazao da je vidio zarobljene vojnike u Stanici javne bezbjednosti (SJB) Novi Grad.

 

Svjedok Nedžad Lizde prisjetio se da je jedne noći u aprilu 1992. godine vidio zarobljene vojnike u maslinastim uniformama u SJB-u Novi Grad. Prema njegovim riječima, oni su ubrzo odvedeni iz policije, a od jednog momka je čuo kako su ubijeni u sarajevskom Velikom parku.

 

- Istog dana kada su odvedeni zarobljeni iz SJB-a Novi Grad, došao je jedan momak pred policijsku stanicu i pričao je kako su svi ubijeni. Taj momak nosio je snajper sa sobom, ali nije pripadao policijskim formacijama. Ne znam ko je i kako se zvao - kazao je Lizde.

 

Na pitanje tužiteljice Vesne Ilić, da li je čuo ko je ubio zarobljene vojnike, svjedok je odgovorio da nije, ali i dodao da to sigurno nije učinio optuženi Dragan Vikić, kojeg je okarakterisao kao simbol Sarajeva i policije.

 

Lizde je kazao kako je vojnike iz SJB-a Novi Grad odvezla Vojna bezbjednost i Vojna policija, a prethodno su im ruke vezali lisicama.

 

Za zločin protiv ratnih zarobljenika optuženi su Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić. Optužnica ih tereti da su kao pripadnici policijskih i sigurnosnih struktura bili informirani o zarobljavanju osam pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) iz transportera u kvaru koji se nalazio na području sarajevskog naselja Dobrinja.

 

Nakon toga su zarobljenici odvedeni na lokalitet Velikog parka, u blizini Doma policije, u središtu Sarajeva, gdje su ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja, u čemu su učestvovali optuženi Uzunović, Čovčić i druge osobe, navodi se u optužnici Tužilaštva BiH.

 

Jasmin Idrizović, svjedok Državnog tužilaštva, koji je 22. aprila 1992. godine bio šef smjene SJB-a Novi Grad, kazao je kako je čuo galamu prilikom dovođenja zarobljenika u stanicu policije.

 

- Okupila se velika grupa ljudi koja se ispred SJB konstantno povećavala. Bilo ih je oko 2.000. Moj zadatak je bio da obezbjedim sigurnost SJB, što sam i učinio. Vidio sam sa prozora kancelarije kako dovode vojnike, i dalje nisam znao gdje ih vode - kazao je Idrizović.

 

Na pitanje tužiteljice Ilić, da li je čuo ko je ubio zarobljenike, odgovorio je da jeste.

 

- Čuo sam, ali tek nakon rata i to iz medija. Tada sam čitao da ih je ubio Nedžad Herenda - kazao je svjedok.

 

Nastavak suđenja zakazan je za 24. august, javio je BIRN BiH.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI