Srđan Puhalo/ 'Petrovdanske dane' koncipirao je psihopata

U tih šest dana jula u Srebrenici je sabrana sva naša (srpska) glupost i bezdušnost: Očekuju da budemo Srbi, a ne ljudi


05.07.17, 16:52h

 

Frontal.ba

 

Prije neki dan sam pročitao knjigu „Psihologija zla“ u kojoj psiholog Sajmon Baron-Koen pokušava da objasni ljudsku surovost ili ti ljudsko zlo, odsustvom empatije.

 

On definiše empatiju kao „našu sposobnost da prepoznamo šta druga osoba misli ili osjeća i da odgovori na njene misli i osjećanja odgovarajućim osjećanjima.“

 

Zašto vam sve ovo pišem?

 

Zato što sam danas pogledao program „Petrovdanskih dana“ koje se od 6. do 12. jula održavaju u Srebrenici. U tih šest dana jula u Srebrenici je sabrana sva naša (srpska) glupost, bezdušnost, bezosjećajnost.

 

Ne znam ko je koncipirao progam „Petrovdanskih dana“, ali sam potpuno siguran da je psihopata, koji je ovo uradio s predumišljajem.

 

Ovdje ne negiramo srpske žrtve u i oko Srebrenice, ovdje ne govorimo o tome da li se desio genocid ili nije nad Bošnjacima, ne govorimo o broju ubijenih, ne govorimo o haškim presudama, jer stavove Srba i Hrvata o tome dobro znamo. Ovdje ne govorimo ni o kompetentnosti Ljiljane Bulatović da piše o Srebrenici, ni moralnom sunovratu mladog Kecmanovića koji će 9. jula u Narodnoj biblioteci promovisati svoja književna djela.

 

U ovom trenutku to je potpuno nevažno.

 

Ovdje govorimo o svjesnom ignorisanju činjenice da su nečiji, sinovi, braća, stričevi, ujaci, očevi, djedovi ubijeni od strane Srba. Ovdje govorimo o ljudima koji su pobijeni. Ovdje govorimo o dehumanizaciji Bošnjaka, koja se svjesno nastavlja dvadeset dvije godine nakon njihove smrti.

 

Ne mogu da razumijem to pravoslavlje, kojem su protkani „Petrovdanski dani“, bez saosjećanja sa bošnjačkim žrtva u Srebrenici. Zapitajmo se braćo Srbi da li bi se apostol Petar stidio ovakvog hrišćanstva.

 

Oni nam ne dozvoljavaju ili bolje reći brane Srbima da razumijemo bol i tugu Bošnjaka iz Srebrenice, da saosjećaju sa njima i da to saosjećanje pokažu.

 

Uzeli su nam razum, sada žele da nam uzmu i dušu. Od nas očekuju da budemo Srbi, a ne ljudi.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.
Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

(Frontal.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


BLIN
KOMENTARI