Poslanici PSBiH odlučili

Inicijativa o suspenziji Nikole Špirića na dnevnom redu

Front 05.07.17, 13:34h

Inicijativa o suspenziji Nikole Špirića na dnevnom redu
Poslanica Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević zatražila je da se predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) Nikola Špirić (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) suspendira s te pozicije

 

Poslanik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Senad Šepić zatražio je da ovaj dom danas raspravlja o tome kako država može osigurati siguran otkup maline da bi se pomoglo proizvođačima, ali to poslanici nisu podržali.

 

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović zatražio je proširenje dnevnog reda informacijom o jučerašnjem napadu na predsjednicu Udruženja "Majke Srebrenice" Muniru Subašić. To je tražio od Kolegija ili poslanika da ovo bude posebna tačka dnevnog reda.

 

Predsjedavajući Doma Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije - SDA) je obavijestio Dom da Kolegij o tome nema saglasnosti, ali je najoštrije osudio napade svake vrste, a posebno na majke Srebrenice.

 

Poslanica Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević zatražila je da se predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) Nikola Špirić (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) suspendira s te pozicije.

 

Tražeći da to bude posebna tačka dnevnog reda, iznijela je podatke iz medija da je Špirić OSA-i dostavio krivotvorene zaključke Komisije jer i članovi tog tijela nisu usvojili, te je ocijenila da ukoliko se to potvrdi kao tačno time će biti jasno da je počinjena ozbiljna zloupotreba položaja i ovlaštenja.

 

Poslanik SDP-a Saša Magazinović pojasnio je da Poslovnik ne prepoznaje mogućnost suspenzije te je pozvao Pandurević da prilagodi inicijativu, no poslanici su ipak većinom glasova prihvatili prijedlog poslanice Pandurević da o suspenziji Špirića danas raspravljaju.

 

Za poslanika SNSD-a Stašu Košarca neozbiljno je uvođenje tačke dnevnog reda na osnovu medijskih napisa, dodajući da postoje načini kako se neko može smijeniti, ukoliko se utvrde činjenjice.

 

Poslanik SNSD-a Lazar Prodanović ponovo je zatražio da se s mjesta predsjedavajućeg Predstavničkog doma smijeni Džaferović, najavivši da ukoliko to ne bude prihvaćeno, kao i svih ranijih mjeseci, poslanici SNSD-a neće učestvovati u radu sjednice, ali će glasati o tačkama dnevnog reda.

 

Poslanici su i danas odbili raspravljati o smjeni Džaferovića, koju SNSD traži, jer tvrde da je znao za počinjenje zločina nad Srbima u proteklom ratu, ali da to nije spriječio niti prijavio.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI