FOTO/ Grupe koje dijele pretke

Nema razlike između Bošnjaka, Srba i Hrvata: Ovako bi izgledala Evropa da se granice temelje na DNA

Lifestyle 04.07.17, 08:40h

Nema razlike između Bošnjaka, Srba i Hrvata: Ovako bi izgledala Evropa da se granice temelje na DNA
Ova haplogrupa svoj vrhunac doseže na Balkanu gdje su muškarci, prema nekim istraživanjima, najviši na svijetu s prosjekom visine od 185,6 centimetara. Ovoj haplogrupi pripadaju Hrvati, Bošnjaci, Srbi


Kako bi Evropa te dijelovi Azije i Afrike izgledali da su granice rađene na temelju haplogrupa, odnosno grupa koje dijele pretka te mogu biti jedan od načina promatranja genetskog sastava neke skupine, pokazuje ova karta koju je objavio jedan korisnik Reddita.

 

Iz nje se vidi da, primjerice, Britanci imaju više genetske sličnosti s Italijanima ili Portugalcima, nego s mnogo bližim skandinavskim zemljama poput Danske ili Finske, ali i da nema neke razlike između naroda u zemljama naše regije, odnosno između Hrvata, Srba i Bošnjaka.

 

Iz karte se mogu iščitati sljedeće haplogrupe:

 

Haplogrupa R1b

 

Najčešće je prisutna u zemljama Zapadne Europe, ali i u nekim dijelovima Rusije kao i Središnje Afrike. U nižim postocima može se pronaći i u Istočnoj Evropi, Zapadnoj Aziji, kao i dijelovima Sjeverne Afrike i Centralne Azije.

 

Haplogrupa R1a

 

Proširena je na velikom području Euroazije, proteže se od Skandinavije, Srednje Evrope, juga Sibira pa sve do juga Azije.

 

Haplogrupa N

 

Široko je rasprostranjena širom sjevera Euroazije, a može se pronaći i na drugim područjima poput jugoistoka Azije, pacifičkog područja, jugozapada Azije te na jugu Evrope.

 

Haplogrupa I1

 

Ova haplogrupa najčešća je u Švedskoj i na zapadu Finske. I-M253 nosi 35-38 posto muškaraca u Švedskoj, 32,8 posto muškaraca u Danskoj , 31,5 posto muškaraca u Norveškoj te oko 28 posto muškaraca u Finskoj.

 

Haplogrupa I2

 

Ova haplogrupa svoj vrhunac doseže na Balkanu gdje su muškarci, prema nekim istraživanjima, najviši na svijetu s prosjekom visine od 185,6 centimetara. Ovoj haplogrupi pripadaju Hrvati, Bošnjaci, Srbi...

 

Haplogrupa J1

 

Rasprostranjena je na mnogim područjima Bliskog istoka te dijelovima Kavkaza, Sudana i Etiopije. Moguće ju je pronaći i na sjeveru Afrike, jugu Evrope te među jevrejskim skupinama, posebno onima s prezimenom Cohen. Mnogo rjeđa je, ali može se pronaći u nekim dijelovima Evrope, u Središnjoj Aziji te na indijskom potkontinentu.

 

Haplogrupa J2

 

Pronalazi se i u Zapadnoj, Centralnoj i Južnoj Aziji, dijelovima Evrope i Sjeverne Afrike, ali najčešće se povezuje sa sjeverozapadom Azije. Smatra se da je haplogrupa J2 potekla s područja između Kavkaza, Mezopotamije i Levanta.

 

Haplogrupa E

 

Većina članova haplogrupe E-M96 pripada samo jednoj od identificiranih subgrupa i taj uzorak je iznimno rijedak. E1a i E-M75 nalaze se gotovo isključivo u Africi. 

 

Haplogrupa G

 

Haplogrupa G-M201 najčešće se pronalazi u Gruziji, a može se pronaći i među manjinskim stanovništvom Kavkaza. Može se pronaći, u manjem postotku, među stanovništvom Europe, Južne i Srednje Azije te Sjeverne Afrike.

 

evropa-narodi-haplogrupe

 

(Index.hr, DEPO PORTAL BLIN MAGAZN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI