Počeo da teče mandat

Premijerka i članovi Vlade Srbije položili zakletvu: Nemamo vremena za gubljenje!

Front 29.06.17, 21:03h

Premijerka i članovi Vlade Srbije položili zakletvu: Nemamo vremena za gubljenje!
Narodna skupština Srbije usvojila je program i izabrala novu Vladu na čelu s premijerkom Anom Brnabić, sa 157 glasova ''za'' i 55 ''protiv''

 

Premijerka Ana Brnabić i članovi njezinog kabineta večeras su pred parlamentom svečano položili zakletvu čime je počeo da teče mandat nove Vlade Srbije.

 

Polaganju zakletve prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predstavnici neovisnih regulatornih tijela, crkava i vjerskih zajednica, predstavnici diplomatskog kora i druge osobe iz javnog i kulturnog života Srbije.

 

Srbija nema vremena da gubi, poručila je večeras nakon polaganja zakletve srbijanska premijerka Ana Brnabić, prenosi Tanjug.

 

Ona je, u svom prvom obraćanju kao predsjednica vlade, obećala građanima da će ona i njezin tim dati sve od sebe.

 

"Obećavam građanima da ću dati sve od sebe da svoj posao radim najbolje što mogu. Hvala svim članovima vlade što su prihvatili moj poziv, imali smo zajedničke rezultate, očekujem da ćemo odmah krenuti da radimo punom parom", kazala je Brnabić.

 

Zahvalila je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što ju je nominirao za mandatara i ponudio joj funkciju premijera.

 

Istaknula je kako joj je iznad svega čast raditi za svoju zemlju te da ne postoji veća čast od te, dodajući kako će se truditi da posao obavlja pošteno, časno, odgovorno i hrabro.

 

Podsjećamo, Narodna skupština Srbije usvojila je program i izabrala novu Vladu na čelu s premijerkom Anom Brnabić, sa 157 glasova "za" i 55 "protiv".

 

Protiv izbora Vlade glasali su zastupnici vladajuće Jedinstvene Srbije, kao i oporbenih stranaka Dosta je bilo, Demokratske stranke, Socijaldemokratske stranke, Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije, Pokreta Dveri, Liberalno demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine, zastupnici iz zastupničke  grupe "Nova Srbija-Pokret za spas Srbije", zastupnici SDA Sandžaka i Nove stranke, prenijeli su srbijanski mediji. 

 

 Izboru nove vlade prethodila je dvodnevna rasprava u parlamentu u kojoj je Brnabić iznijela ekspoze i predstavila kandidate za sastav kabineta. Brnabić je prilikom predstavljanja ekspozea i članova kabineta pozvala zastupnike u Skupštini Srbije da se pridruže njenom timu u izgradnji boljeg života za sve građane i izgradnji budućnosti za sve te poručila da će odluke svog tima braniti s dostojanstvom i dignitetom.

 

Digitalizacija, obrazovanje i ekonomski razvoj bit će ključni prioriteti nove vlade, rekla je Brnabić koja je naglasila i da je ovo vlada kontinuiteta i da ima dobru osnovu koju je postavila prethodna koju je vodio Vučić. 

 

U novoj Vladi, koja je praktično rekonstruirani kabinet bivšeg premijera, a sadašnjeg predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, bit će 22 imena, od toga 18 ministara s podijeljenim resorima, tri bez portfelja, a predsjednici Vlade Srbije će pomoć u radu pružati četiri potpredsjednika, prvi među njima Ivica Dačić, koga je Vučić u jednoj od izjava nazvao "premijerom za politiku". U Ministarstvo koje je vodila Brnabićeva stiže dužnosnik  SPS Branko Ružić, njegov kolega iz stranke Goran Trivan vodit će sektor zaštite životne sredine, "rokadu" su izvršili Aleksandar Vulin i Zoran Đorđević, Jadranka Joksimović je službeno postala ministarka, poslije rada "bez portfelja" u prethodnom mandatu, a u kabinet je ušao i Nenad Popović.

 

 Nova vlada je 15. je po redu od 1990. godine, kada je u Srbiji uveden višestranački sustav. 

 

Ana Brnabić rođena je 1975. godine u Beogradu, a njezin izbor za ministricu u Vučićevoj vladi 2016. godine izazvao je veliku pozornost u regiji i svijetu zbog njene neskrivene homoseksualne orijentacije.

 

Brnabić je na sveučilištu Northwood u Michigenu završila je studij poslovne administracije 1998., nakon čega je stekla MBA diplomu iz marketinga sa sveučilišta Hull u Engleskoj.

 

U Srbiji je radila za razne američke konzultantske tvrtke na projektima razvoja lokalne samouprave, koje je financirao USAID. Od 2011. radi u američkoj kompaniji za razvoj vjetroparkova Continental Wind Serbia, a od siječnja 2013. do ulaska u vladu i kao njezina direktorica.

 

(FENA, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI