Odluka sutra

Inicijativa Grada Sarajeva za osnivanje Javne ustanove Ars Aevi

Kultura 27.06.17, 17:43h

Inicijativa Grada Sarajeva za osnivanje Javne ustanove Ars Aevi
Institucionalizacija Ars Aevi kao Javne ustanove prvi je korak za aplikaciju za evropske i međunarodne fondove i izgradnju zgrade Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu

 

Na današnjoj sjednici Savjeta povjerenika i Izvršnog odbora Fondacije Ars Aevi data je saglasnost da se ova Fondacija institucionalizira kao Javna ustanova, Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo. Gradsko vijeće Sarajeva sutra će donijeti svoju odluku o tome da li prihvata pokretanje procesa osnivanja Javne ustanove Ars Aevi.

 

Ars Aevi je projekt nastao kao izraz otpora najznačajnijih svjetskih umjetnika opsadi Sarajeva i danas predstavlja najvrjedniju kolekciju savremene umjetnosti u regionu i jednu od najznačajnijih u cijeloj Evropi. Osnivač i utemeljitelj Projekta Ars Aevi i kreator procesa formiranja Kolekcije Ars Aevi je Enver Enjo Hadžiomerspahić.

 

ars-aevi-2

 

Ovaj kulturni projekt je od regionalnog značaja, ima veliku međunarodnu podršku, prije svega Italije, UNESCO-a i drugih zemalja i institucija. Delegacija Evropske unije u BiH 2016. godine, izradila je Studiju izvodljivosti koja je dala pozitivno mišljenje o opravdanosti ovog projekta i njegovog daljeg razvoja kao Javne ustanove.

 

Institucionalizacija Ars Aevi kao Javne ustanove prvi je korak za aplikaciju za evropske i međunarodne fondove i izgradnju zgrade Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu.

 

Članovi savjeta i izvršnog odbora Fondacije Ars Aevi jednoglasno su prihvatili inicijativu čelnih ličnosti Grada Sarajeva o osnivanju Javne ustanove Ars Aevi i potvrdili uvjerenje da je poslije Zimske Olimpijade ovo najveći projekt od javnog interesa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI