građani im donose hranu i ćebad

Peti dan protesta: Bukvarević se obratio demobilisanim borcima - nema dogovora

Hronika 16.06.17, 15:10h

Peti dan protesta: Bukvarević se obratio demobilisanim borcima - nema dogovora
Demobilisani borci već peti dan protestuju ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu. Kako kažu, boravak u šatorima olakšavaju im građani Sarajeva koji im donose hranu, odjeću i ćebad

 

Borcima okupljenim ispred zgrade Vlade FBiH nešto iza 12 sata obratio se ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević

 

Međutim, dogovor nije postignut. Borci ostaju ispred zgrade Federalne vlade. 

 

Demobilisani borci već peti dan protestuju ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu. Kako kažu, boravak u šatorima olakšavaju im građani Sarajeva koji im donose hranu, odjeću i ćebad.

 

Iako umorni, borci poručuju da neće odustati dok se ne riješi njihov status te poručuju da će ostati tu i borit se za svoje koliko god je potrebno.

 

- Došla je grupa boraca iz Mostara, a očekujemo i da uskoro dođu i iz Travnika. Savjetnik ministra je dolazi među borce i pozvao nas na pregovore, ali mi nećemo, kaže nam Ibrahim Hasanović iz Teočaka.

 

Borci traže, između ostalog, da se usvoji jedinstven registar boraca Armije BiH i da se javno objavi, borački dodatak od minimalno 326 KM, ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja te besplatno liječenje.

 

Grupa demobiliziranih boraca uglavnom iz gradova Tuzlanskog kantona u četvrtak prošle sedmice, u znak protesta, pješke je krenula u Sarajevo, gdje su im u ponedjeljak podršku pružili i demobilizirani borci iz drugih gradova.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI