Sastanak starih partnera u Banjaluci

Dodik: RS će preuzeti ingerencije nad pravosuđem; Čović: Moraju biti uvaženi stavovi Republike Srpske

Hronika 16.06.17, 12:50h

Dodik: RS će preuzeti ingerencije nad pravosuđem; Čović: Moraju biti uvaženi stavovi Republike Srpske
Član Predsjedništva BiH i lider HDZBiH Dragan Čović izjavio je danas u Banjoj Luci da je činjenica da nema parlamentarne većine na nivou BiH i Federacije BiH da će situacija „snalaženja“ morati biti do narednih izbora


Postoje ozbiljni problemi u funkcioniranju institucija Bosne i Hercegovine i njihov kredibilitet je značajno urušen - ustvrdio je predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik.

 

Vladajuća struktura na nivou BiH, ocijenio je, nije pokazala kompaktnost i izgubljena je većina za bilo kakvo odlučivanje.

 

-Ugrožena je reformska agenda i neophodno je učiniti napore da se ispune obaveze iz tog dokumenta - rekao je Dodik nakon razgovora u Banjoj Luci s članom Predsjedništva BiH i predsjednikom HDZBiH Draganom Čovićem.



Naveo je da RS u bh. instititucijama ima lošu poziciju zbog ponašanja srpskih predstavnika iz Saveza za promjene.



-Posebno su neprihvatljive posljednje odluke Vijeća ministara BiH, u kojima se vidi da su srpski predstavnici glasali za izmjene Krivičnog zakona BiH. Stav SNSD-a je da taj zakon na nivou BiH treba ukinuti, kao i Sud i Tužilaštvo BiH i eventualno dogovoriti neku novu strukturu - ustvrdio je on.



Dodik je osporio rad Direkcije za evropske integracije BiH.



Traži i da se aktivira mehanizam koordinacije, uspostave neophodna tijela, koja bi imala preciziran način rada, a tek onda će RS uputiti svoje odgovore iz Upitnika Evropske komisije u tijela mehanizma koordinacije, a ne u Direkciju za evropske integracije BiH, jer, ustvrdio je, ne zastupa interese RS.



Najavio je da će u RS biti usvojen zakon o pravosudnom sistemu, koji bi bio pod ustavnim ingerencijama RS-a, jer sadašnji sistem na nivou BiH, tvrdi, nije u funkciji RS.

 

Dodik je najavio da će predstavnici dvije stranke učiniti sve da saradnja SNSD-a i HDZBiH bude još bolja.

 

Član Predsjedništva BiH i lider HDZBiH Dragan Čović izjavio je danas u Banjoj Luci da je činjenica da nema parlamentarne većine na nivou BiH i Federacije BiH da će situacija „snalaženja“ morati biti do narednih izbora.

 

Naglasio je da do kraja mora profunkcionirati mehanizam koordinacije, koji uvažava ustavne nadležnosti, jer ne vidi razlog zašto da toga nije došlo, a kako bi BiH ubrzala svoj evropski put, na kojem kasni.

 

-Većina odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije su već završena, a da bi se izbjegle bilo kakve spekulacije i moguće nedorečenosti to treba uraditi, kako bi BiH što prije dobila status u EU, rekao je Čović, nakon sastanka s predsjednikom RS-a i SNSD-a Miloradom Dodikom.

 

Osvrćući se na dopune Krivičnog zakona BiH, istakao je da BiH treba cjelovita reforma pravosuđa.

 

-Uime onih koji predstavljaju HDZ u Vijeću ministara mogu reći da, zbog pomanjkanja parlamentarne većine, nijedno zakonsko rješenje neće moći proći kroz ruke hrvatskih predstavnika u tom vijeću, a da nisu dokraja uvažena stajališta iz RS-a. To je način kako ćemo se međusobno usklađivati i to je jačanje ove saradnje i vrlo jasan stav. Sve primjedbe koje dođu s ove razine morat će postati sadržaj dokumenta koji će ići u dalju proceduru, naglasio je Čović na pres-konferenciji.

 

Na sastanku su naglasi i da se moraju usaglasiti stavovi o zakonu o akcizama, kako se ne bi dešavali zastoji u izgradnji infrastrukture.

 

Čović je ocijenio da se nastavlja dobra saradnja dviju stranaka te najavio skore razgovore i u Mostaru.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI