Analize stručnjaka pokazuju

Povratak bez euforije: Zašto Mercator u BiH neće i ne može biti kao prije?!

Biznis Klub 15.06.17, 10:17h

Povratak bez euforije: Zašto Mercator u BiH neće i ne može biti kao prije?!
Pozivajući se na analize slovenskih i bh. ekonomskih analitičara, “Delo” piše kako bi povratak Mercatora u BiH jako omela moguća otpuštanja radnika ili kašnjenja s plaćanjem

 

Jačanje trgovačkog lanca “Bingo” iz Tuzle, ali i uspon FIS-a Vitez, Robota Sarajevo i Tropica Banja Luka, prema ocjenama slovenskih ekonomista, nije dobar preduvjet za Mercator koji najavljuje ponovno preuzimanje svoje trgovačke mreže u BiH iz vlasništva Konzuma, piše Biznisinfo.ba.

 

Povratak Mercatora na tržište BiH, prema ocjenama slovenskih medija, ima rizike, a pokušaj oporavka Agrokora u roku od godinu dana je upitan.

 

Vodeći slovenski dnevnik “Delo” piše kako povratak Mercatora u BiH neće biti lagan i predstavlja rizičnu operaciju jer se stanje na bh. tržištu posljednjih godina promijenilo, konkurencija je jača, pa će biti potrebno dosta uložiti u ponovno reklamiranje nekad popularnog Mercatora.

 

Pozivajući se na analize slovenskih i bh. ekonomskih analitičara, “Delo” piše kako bi povratak Mercatora u BiH jako omela moguća otpuštanja radnika ili kašnjenja s plaćanjem.

 

“Mercator ocjenjuje kako se poslovni rizici operacije (preuzimanja Konzumove mreže u BiH i financijskih obveza) mogu kontrolirati”, odgovor je koji je u priopćenju “Delu” u vezi s tim dala nova Mercatorova Uprava.

 

Ipak, Uprava Mercatora svoj uspjeh na tržištu BiH veže uz ranija iskustva, snagu brenda, neutralnost, dobru suradnju s regionalnim dobavljačima, a dodaju da je ponovno širenje Mercatora na to tržište i u interesu slovenskih dobavljača.

 

Službeni podaci pokazuju da je najprofitabilniji trgovački lanac u BiH u 2016. bio tuzlanski Bingo s profitom od 67 miliona KM.

 

Profit od čak 33,3 miliona KM ostvario je i FIS iz Viteza, a potom slijede Robot (7,3 miliona KM) i banjolučka Tropic maloprodaja (3,37 miliona KM).

 

Maloprodajni sektor nastavio je rast prošle godine zahvaljujući solidnim ekonomskim kretanjima, rastu posjeta BiH i tehnološkom napretku, prenosi Večernji list BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI