insistira na zahtjevu

Karadžić traži od haškog suda da mu dozvoli komunikaciju preko Skype-a

Hronika 13.06.17, 15:14h

Karadžić traži od haškog suda da mu dozvoli komunikaciju preko Skype-a
Karadžić je prvi put zahtjev da putem Skypea razgovara s porodicom uputio u proljeće ove godine, a Ured registrara ga je odbio uz obrazloženje da ta komunikacija nije dovoljno sigurna

 

Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić zatražio je od suda u Haagu da mu dozvoli korištenje Skypea iz pritvora kako bi komunicirao s porodicom.

 

Theodor Meron, predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale, dao je rok od dva mjeseca Uredu registrara da mu dostave sve informacije o kreiranju sigurnog sistema online videokomuniciranja između osoba u pritvoru i van, kako bi odgovorili na Karadžićevu molbu.

 

Karadžić je prvi put zahtjev da putem Skypea razgovara s porodicom uputio u proljeće ove godine, a Ured registrara ga je odbio uz obrazloženje da ta komunikacija nije dovoljno sigurna. 

 

Bivši predsjednik Republike Srpske se zatim žalio na ovu odluku, a Ured registrara je rekao da trenutno razmatra različite opcije za osiguranje videokomunikacijskog sistema, te da su organizirani sastanci s Vladom Norveške koja ima program za videoprenose suđenja, te Međunarodni komitet Crvenog krsta, koji ima sistem komuniciranja za pritvorenike.

 

Meron u svojoj odluci navodi da je dao rok od dva mjeseca Uredu registrara da obavi sve ove provjere i da mu dostavi sve informacije kako bi se mogla donijeti odluka o Karadžićevom zahtjevu, prenosi BIRN-Justice Report. 

 

Predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale u odluci navodi i da “u principu smatra da Skype treba biti dostupan zatvorenicima u Haagu”.

 

Rok koji je Meron dao Uredu registrara je 12. august.

 

Haški tribunal je krajem marta prošle godine Karadžića nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

 

Istom presudom je oslobođen krivice za genocid počinjen 1992. godine u nekoliko općina u BiH.

 

Krajem prošle godine Karadžić je uložio žalbu Mehanizmu za međunarodne tribunale – koji je osnovan kako bi okončao rad Haškog suda – zatraživši da bude oslobođen. Haško tužilaštvo se također žalilo zahtijevajući da Karadžić bude proglašen krivim za genocid počinjen 1992. godine.

 

Konačna presuda se očekuje naredne godine.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI