15. JUNA u biblioteci Goethe-Instituta

Promocija knjige Hansa Fallade 'Jedan čovjek stremi ka vrhu'

Kultura 12.06.17, 14:31h

Promocija knjige Hansa Fallade 'Jedan čovjek stremi ka vrhu'
Roman 'Jedan čovjek stremi ka vrhu' zanimljiva je životna priča inteligentnog 'skorojevića' koji će svoju karijeru često morati skupo platiti, ali je na kraju on ipak uspješan i zadovoljan građanin Berlina

Izdavačka kuća Buybook u saradnji s Goethe-Institutom predstavlja prevod romana Hansa Fallade “Jedan čovjek stremi ka vrhu“ u biblioteci Goethe instituta (Maršala Tita 28/IV).

 
O romanu i njegovom prevodu govore prof. Mira Đorđević, prevoditeljica, Ljubinka Petrović-Ziemer, docent za njemačku književnost i Ferida Duraković, književnica, a Kristina Ljevak će biti u ulozi moderatorice ovog književnog razgovora.

 
Rudolf Ditzen alias Hans Fallada (1893–1947), jedan od najčitanijih njemačkih pisaca, počinje svoju životnu karijeru kao blagajnik i upravitelj plemićkih imanja, zatim obavlja poslove knjigovođe (1915–1925), da bi se od 1928. do 1931. okušao i kao zaposlenik u izdavaštvu, što će ga uvesti u svijet knjige.


U oblasti beletristike debitira romanom „Dobri Goedeschal“ (1920), a svjetsku slavu postiže tek višestruko prevođenim romanom „Mali čovječe – šta sada?“ (1932). Slijede djela „Seljaci, gospoda i bombe“ (1932), „Ko jednom jede iz limenog čanka“ (1934), „Gvozdeni Gustav“ (1938), „Svako umire sâm“ (1934). U doba nacizma Fallada, kao „persona non grata“ živi daleko od očiju javnosti na svom imanju u Mecklenburgu.

 

hans-fallada-2


Roman „Jedan čovjek stremi ka vrhu“ (1932) doživio je više izdanja, a 1978. po njemu je snimljena veoma uspješna istoimena njemačka TV-serija.

 
Šesnaestogodišnji dječak bez roditelja, Karl Siebrecht, 1907. godine dolazi u Berlin, gdje želi da započne novi život i osvoji veliki grad. Poslije teških poslova pomoćnog građevinskog radnika, Karl vuče kofere s jedne berlinske željezničke stanice na drugu, da bi kasnije kamionom prevozio zabranjene terete i sticajem okolnosti se počeo baviti raznim dozvoljenim i nedozvoljenim poslovima. Pritom pomno i kritički promatra berlinsko društvo i napreduje zajedno s gradom, koji već prvih decenija 20. vijeka polako ali sigurno stasava u metropolu. Tu preživljava Prvi svjetski rat, depresiju poratnog doba, inflaciju i uspon Weimarske Republike. Za sve to vrijeme nikada ne napušta svoj “san o društvenom i financijskom usponu“, nepokolebljivo stremi ka vrhu, želi da ima vlastito preduzeće i postane ne samo slobodan čovjek već gazda i preduzetnik. Na svom neravnom životnom putu upoznaje niz sumnjivih ličnosti, susreće nekoliko žena koje mu pomažu na putu do uspjeha i ostvarenja “njemačkog sna“.


Roman je zanimljiva životna priča inteligentnog “skorojevića“ koji će svoju karijeru često morati skupo platiti, ali je na kraju on ipak uspješan i zadovoljan građanin Berlina. Fascinantna životna priča iz berlinskog miljea, pisana u stilu „nove stvarnosti“ (Remarque, Feuchtwanger), prepuna je živopisnih likova i tipičnog berlinskog humora.

 
Knjiga „Jedan čovjek stremi ka vrhu“ može se naći u prodaji u Buybookovim knjižarama i knjižarskoj mreži širom BiH, kao i putem Buybookovog web shopa www.buybook.ba po cijeni od 25,00 KM.


Na promociji knjiga će biti dostupna po promotivnoj cijeni, a promocija je zakazana za četvrtak, 15. juni, u 18:30 sati, u biblioteci Goethe-Instituta (Maršala Tita 28/IV sprat).

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI