Sa ministarskog skupa u Beču poručio

Šarović: Inferiorna pozicija BiH u energetskom sektoru uskoro će biti prošlost

Front 10.06.17, 14:03h

Šarović: Inferiorna pozicija BiH u energetskom sektoru uskoro će biti prošlost
Najviše pažnje, uoči održavanja Samita u Trstu, ministri su posvetili implementaciji pariskog sporazuma o enegertskoj efikasnosti i izmjeni ugovora o uspostavi energetske zajednice, kojoj će uskoro biti dodata legislativa iz oblasti klimatskih promjena i životne sredine

 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je danas na ministarskom skupu u Beču da će inferiorna pozicija naše zemlje u energetskom sektoru uskoro postati prošlost.

 

- Naše mjesto je mjesto energetskog lidera u regionu, ukoliko reformišemo zakonodavstvo, prilagodimo ga evropskim standardima i pametno iskoristimo šanse koje nam se nude - istakao je Šarović, učestvujući na dvodnevnoj ministarskoj konferenciji i forumu o održivosti zemalja članica energetske zajednice.

 

Ministar Šarović je naglasio da Bosna i Hercegovina trenutno radi na cjelokupnoj strategiji svog energetskog sektora, koja će utrti put snažne energetske tranzicije zemlje i podstaći razvoj čiste energije i enegetske efikasnosti.

 

sarovic-u-becu-2

 

- Vjerujem da će poslije Samita za zapadni Balkan u Trstu 12. jula, inferiorna pozicija Bosne i Hercegovine u odnosu na ostale članice energetske zajednice, postati prošlost - istakao je.

 

Najviše pažnje, uoči održavanja Samita u Trstu, ministri su posvetili implementaciji pariskog sporazuma o enegertskoj efikasnosti i izmjeni ugovora o uspostavi energetske zajednice, kojoj će uskoro biti dodata legislativa iz oblasti klimatskih promjena i životne sredine.

 

Ministarskom skupu u Beču prisustvuje i komesar Evropske unije za proširenje i politiku susjedstva Johanes Han, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI