ruski ambasador ocijenio

Ivancov: Vrijeme visokog predstavnika u BiH je prošlo, nevidljiv je, uloga mu se svela na pisanje izvještaja

Front 09.06.17, 10:47h

Ivancov: Vrijeme visokog predstavnika u BiH je prošlo, nevidljiv je, uloga mu se svela na pisanje izvještaja
Prema njegovim riječima, stav Evropljana je da ovaj proces mora ići korak po korak i oni taj proces uslovljavaju procesom približavanja BiH Evropskoj uniji. "Pozitivna stvar jeste da se budžet visokog predstavnika smanjuje", kaže Ivancov

 

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov smatra da je prošlo vrijeme visokog predstavnika u BiH, jer je njegova uloga apsolutno nevidljiva i svela se samo na to da piše izvještaje- pišu Nezavisne

 

"Visoki predstavnik ne utiče na bilo koje procese unutar zemlje i zato narodi u BiH, odnosno njihovi politički predstavnici, treba da rješavaju pitanja sami između sebe, a ne da to čini visoki predstavnik", rekao je Ivancov za "Glas Srpske". Ivancov je dodao da, nažalost, ovakav stav Rusije nema podršku svih drugih u Savjetu za sprovođenje mira /PIK/.

 

Prema njegovim riječima, stav Evropljana je da ovaj proces mora ići korak po korak i oni taj proces uslovljavaju procesom približavanja BiH Evropskoj uniji. "Pozitivna stvar jeste da se budžet visokog predstavnika smanjuje", kaže Ivancov.

 

Na pitanje da li ima kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH, Ivancov je rekao da visoki predstavnik izjavom u Savjetu bezbjednosti i u izvještajima na sjednicama PIK-a ima praksu da govori da je kriva samo Republika Srpska.

 

"Naravno da nismo saglasni sa takvim stavom i o tome smo govorili više puta. Ne vidimo sistemsko kršenje Dejtonskog sporazuma", kaže Ivancov.

 

On je ocijenio da Dejtonski sporazum nije sistem koji bi zadovoljio sve tri strane u BiH, ali obezbjeđuje prava sva tri naroda zbog čega je najvažnija karika u njegovom poštovanju i dosljednoj primjeni.

 

Osvrćući se na nedavni sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu, Ivancov je rekao da je to za rusku stranu normalna stvar, jer je Dodik važan partner sa kojim razgovaraju o političkim, trgovinsko-ekonomskim i drugim pitanjima.

 

"Dodik je odavno poznat našem predsjedniku i vodio je sa njim važan i produktivan razgovor. Pitanja koja su bila na dnevnom redu odnosila su se na političku situaciju u BiH i u regionu, naše trgovinsko-ekonomske odnose i finansijsku situaciju u BiH i Republici Srpskoj", istakao je ruski ambasador u BiH. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/MR)

BLIN
KOMENTARI