Zaoštravaju se odnosi

Erdogan protiv Saudijske Arabije i njenih saveznika: Turska spremna poslati svoju vojsku u Katar

Front 07.06.17, 15:06h

Erdogan protiv Saudijske Arabije i njenih saveznika: Turska spremna poslati svoju vojsku u Katar
Ovaj potez, konstatira Reuters, izgleda kao podrška Kataru koji se našao pod diplomatskom i ekonomskom izolacijom Saudijske Arabije i njenih saveznika zbog optužbi da finansira militantne grupe. Katar odlučno odbacuje optužbe

 


 

Turski parlament će se u hitnoj proceduri izjasniti o zakonu kojim se omogućava turskoj vojsci da bude raspoređena u vojnoj bazi u Kataru, saopćili su zvaničnici vladajuće stranke i opozicije, prenosi Reuters.

 

Ovaj potez, konstatira Reuters, izgleda kao podrška Kataru koji se našao pod diplomatskom i ekonomskom izolacijom Saudijske Arabije i njenih saveznika zbog optužbi da finansira militantne grupe. Katar odlučno odbacuje optužbe.

 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kritizirao je potez Saudijske Arabije, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina, kazavši kako izolacija neće riješiti probleme te je dodao da će Ankara učiniti sve što može da pomogne u krizi.

 

Turska održava dobre odnose sa Katarom kao i sa drugim zaljevskim zemljama. Obje zemlje su pomagale, ističe Reuters, Muslimansko bratstvo u Egiptu te Assadovu opoziciju u Siriji. Turski parlament će se izjašnjavati o zakonu kojim se omogućava raspoređivanje trupa te o saradnji Turske i Katara u pogledu vojne obuke.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI