VIDEO/ Završena kriza u Teheranu

U napadima ISIS-a na parlament i mauzolej poginulo 12 ljudi, iranski specijalci ubili sve teroriste

Hronika 07.06.17, 13:53h

 U napadima ISIS-a na parlament i mauzolej poginulo 12 ljudi, iranski specijalci ubili sve teroriste
Iransko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je spriječen treći napad i da su teroristi uhapšeni

 

Iranske sigurnosne službe objavile su da je kriza u parlamentu završena. Sva četiri napadača su ubijena, a u dva napada ukupno je poginulo 12 osoba. Također, potvrđeno je da se u mauzoleju raznijela žena.

 

U zgradi parlamenta iranske službe su pronašle još jednu vestu s eksplozivom, ali srećom u posljednji trenutak su zaustavili još jedan napad.

 

U prijestolnici Irana odvijala se danas prava drama nakon što su naoružani nepoznati napadači upali u iranski parlament i Mauzolej ajatolaha Homeinija.

 

Napadači u parlamentu držali su jedno vrijeme u zgradi parlament taoce. Navodno su u zgradu upale tri osobe s kalašnjikovima koji su počeli pucati na sve što se kreće, a agencija ISNA tvrdi da se jedan bombaš samoubica raznio.

 

- Bio sam unutra kada je počela pucnjava. Nastala je prava strka i panika. Vidio sam dvojicu napadača koji su nasumično pucali - rekao je jedan novinar za agenciju Tasmin.

 

Iransko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je spriječen treći napad.

 

ISIS je preuzeo odgovornost za napad.

 

 

iran-napadac-parlament

 

ISIS je preuzeo odgovornost za napad u Iranu - to je ujedno prvi napad koji su pripadnici tzv. Islamske države izveli na iraskom teritoriju.

 

Državna novinska agencija IRNA objavila da je u zgradi parlamenta uhapšen jedan od četvorice napadača koji su otvorili vatru automatskim puškama i pri tome ranili trojicu zaštitara.

 

Jedan od napadača navodno je izazvao eksploziju na četvrtom spratu, unatoč navodima samog parlamenta da je rad "nastavljen po normalnom rasporedu". Mediji su počeli objavljivati snimke pucnjave.

 

Iranske specijalne antiterorističke jedinice stigle su u parlament, javljaju lokalni mediji. Trenutno su u sjevernom dijelu zgrade i pucnjava između njih i napadača se nastavlja. Objavljena je i fotografija muškarca koji spušta dijete kroz prozor zgrade na sigurno.

 

talacka-kriza-iran-teheran

 

Napad u mauzoleju je izveden u isto vrijeme kada i napad u parlamentu te se čini kao je bio koordiniran.

 

teheran-policija

 

 

Posjedovanje oružja je u Iranu pod strogom kontrolom, što znači da su napadači na parlament i hram vjerovatno morali prokrijumčariti oružje u zemlju.

 

Kako piše CNN, odabir lokacije napada ima veoma simboličko značenje, s obzirom da se radi o hramu osnivača i prvog vrhovnog čelnika Islamske Republike Iran Ajatolaha Ruholaha Homeinija, gdje je on i pokopan, a ljudi masovno dolaze da bi odali počast preminulom čelniku.

 

 

 

 

 

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI