Australijska policija nakon talačke krize

Napadaču suđeno zbog terorizma, pa je oslobođen optužbi: Pokušavao je namamiti policiju u okršaj?

Hronika 06.06.17, 09:21h

Napadaču suđeno zbog terorizma, pa je oslobođen optužbi: Pokušavao je namamiti policiju u okršaj?
On je imao dug dosje nasilnih djela, veoma dug dosje. Bio je optužen za terorističko djelo... i oslobođen tih optužbi. Poznato je da je imao, bar u prošlosti, veze s nasilnim ekstremizmom, rekao je Turnbull

 

Bivši osumnjičenik za terorizam s "dugim dosjeom nasilnih djela" u ponedjeljak je uzeo za taoca prostitutku u jednoj zgradi u predgrađu Melbourna u, kako policija tvrdi, pokušaju da namami policiju u oružani sukob.



Jedan muškarac je ubijen, a tri policajca su ranjena u talačkoj krizi u naselju Brighton, koja je okončana nakon što je policija usmrtila napadača, koji je identificiran kao 29-godišnji Yacub Khayre, javlja CNN.


Australijski premijer Malcolm Turnbull novinarima je u utorak kazao da se napad tretira kao teroristički incident, dodavši da je taj napad "šokirao sve Australce".



Turnbull je naveo da je Khayre od ranije poznat policiji, te da je bio povezan s terorističkim organizacijama.



- On je imao dug dosje nasilnih djela, veoma dug dosje. Bio je optužen za terorističko djelo... i oslobođen tih optužbi. Poznato je da je imao, bar u prošlosti, veze s nasilnim ekstremizmom - rekao je Turnbull.



Iz policije su saopćili da iz ISIL-a tvrde da je jedan od njihovih "vojnika" izveo napad.



Graham Ashton, policijski komesar australske savezne države Victorije, kazao je da je moguće da je Khayre uzeo ženu za taoca u pokušaju da namami što više policajaca u stan.



- Nismo još sigurni da li je to u pitanju... još je rano kazati - rekao je Graham.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI