FOTO/ Održana komemoracija u Centru za kulturu Dobrinja

Irham Čečo je bio dobri čovjek, sad je dobri duh ove zemlje... Briljantni um i nevjerovatno autentičan...

Hronika 06.06.17, 08:24h

Irham Čečo je bio dobri čovjek, sad je dobri duh ove zemlje... Briljantni um i nevjerovatno autentičan...
“Imao je širinu, i sposobnost da ljudima da ono najbolje, da iz ništa napravi nešto sjajno”, rekao je Obradović, dodavši da je Čečo bio neko na koga se moglo osloniti, a takvih danas nema mnogo

 

“Bio je kao školjka za svoje prijatelje, bio je sazdan od svjetla”, rekla je Jasmina Izetbegović na sinoćnjem tužnom zborištu u Centru za kulturu Dobrinja-vila Hadžihalilovića, zborištu onih koji su voljeli 3. juna stradalog u saobraćajnoj nesreći Irhama Čeče (43), i koje je on volio.
 

“Bio je dobri čovjek, sada je dobri duh ove zemlje”, naglasio je Elis Bektaš, govoreći o bivšem novinaru Dana, i uredniku Stava, neko vrijeme koordinatoru projekata Fondacije Heinrich Boll u Sarajevu, i savjetniku za medije člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, ali, prije svega, čovjeku koji je, kazao je Bektaš, “otkinuo lude terete drugih, a svoje nije nikome dao, kao da su mu iz oka ispali”.
 

Pravi drug
 

“Bio je briljantni um i pravi drug”, istakao je Amer Obradović, koji je s Čečom radio u Danima, i kojem je Irham rekao da bi volio da i za njega napiše, kao što je to učinio jednom prigodom, ‘šibicu teksta’.
 

irham-ceco-komemoracija-4

 

U večerašnjoj Obradovićevoj ‘šibici’ našlo se puno sjetnih trenutaka iz vremena kada su njih dvojica zajedno išli na zadatke, birali teme, i sagovornike, prijateljevali, nadasve.
 

Drhtavim, plačnim glasom je i započeo i završio svoje kazivanje i Dennis Gratz, koji je Čeču zapazio, i nije jedino samo on, kao novinara “čiji je način proizvodnje misli bio nevjerovatno autentičan”.

 

irham-ceco-komemoracija-2
 

“Bio mi je kao stariji brat”, rekao je Gratz, a Haris Imamović je istakao:

 
“On me je othranio i odgojio”. Za njega je Irham bio ne samo neko ko je, uživajući u drugačijoj perspektivi, imao razumijevanje za dječačke godine generacije kojoj Imamović pripada, a čiji pripadnici večeras nisu krili suze, kao ni mnoge istaknute ličnosti, domaće i strane, među kojima smo primijetili i Giselle Wilz, komandanta Nato štaba u Sarajevu, Jonatana Moora, prvog čovjeka OSCE-a u BiH.

 

irham-ceco-komemoracija-3

 

Roditeljska figura 
 

Nije ni Srđan Mršić krio bol govoreći o čovjeku, “koji je bio uz mene u svim mi najtežim trenucima u životu”, a i za Kenana Efendića je Čečo bio roditeljska figura, neko ko je toliko raznih ljudi znao držati sve zajedno. Čime? ”Svojom dobrotom, svojim suludo otvorenim umom, svojim kosmičkim smislom za humor, koji nam je popravljao dane i godine”.


Dženaza Irhamu Čeči će biti danas u 14 sati na Vlakovu.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI