Irska nacionalna televizija javlja

Jedan od napadača u Londonu bio Marokanac, živio u Dublinu: Evo šta se još zna o teroristi

Hronika 05.06.17, 19:38h

Jedan od napadača u Londonu bio Marokanac, živio u Dublinu: Evo šta se još zna o teroristi
RTE navodi da su službenici Nacionalnog imigracijskog biroa Garde (GNIB) provjerili podatke kako bi ustanovili boravište čovjeka, čije ime tek treba biti objavljeno, kao i njegov bračni status dok je boravio u zemlji

 

Jedan od trojice napadača ubijenih u Londonu u subotu navečer imao je irsku ličnu kartu i živio je u Dublinu, javila je u ponedjeljak irska nacionalna televizija RTE.   

 

- Pozivajući se na policijske izvore, RTE navodi kako se vjeruje da je on bio iz Maroka i bio je oženjen sa Škotkinjom.

 

- An Garda Siochana pružila je svaku vrstu pomoći našim kolegama u londonskoj Metropolitan policiji u vezi s terorističkim napadom u Londonu. Mi ćemo obraditi sve zahtijeve britanskih vlasti u vezi s istragom pojedinaca, njihovih identiteta i drugih detalja - navode irske policijske snage u saopćenju dostavljenom AFP-u.

 

RTE navodi da su službenici Nacionalnog imigracijskog biroa Garde (GNIB) provjerili podatke kako bi ustanovili boravište čovjeka, čije ime tek treba biti objavljeno, kao i njegov bračni status dok je boravio u zemlji. 

 

Vjeruje da je on imao ličnu kartu GNIB ili irsku EU Fam ličnu kartu, neku vrstu boravišne dozvole za državljane zemalja koje nisu članice EU. 

 

Državljani tih zemalja koji se usele u Irsku moraju se registrirati kod imigracijskih vlasti po dolasku, i ukoliko ostanu duže od tri mjeseca moraju se prijaviti za ličnu kartu GNIB i nositi je sa sobom svo vrijeme.

 

An Garda Siochana također je odgovorna za nacionalnu sigurnost u Irskoj, koja nema svoju posebnu obavještajnu službu, prenosi AFP. 

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI