prijatelji i porodica neutješni

Komemoracija Irhamu Čeči večeras, dženaza u utorak na Vlakovu

Hronika 05.06.17, 12:56h

Komemoracija Irhamu Čeči večeras, dženaza u utorak na Vlakovu
Irham Čečo je rođen 1975. godine u Foči. Rat je proveo u opkoljenom Goraždu, a nakon rata dolazi na studij u Sarajevo

 

Rodbina, prijatelji, poznanici i poštovaoci tragično stradalog Irhama Čeče večeras će u 21.15 sati u Centru organizirati komemoraciju u Centru za kulturu Dobrinja - Vila Hadžihalilovića, Trg Grada Prato 2a. Sutra, utorak 6. juna, na groblju Vlakovo, u 14.00, bit će klanjana dženaza ovom istaknutom novinaru, uredniku i intelektualcu.

 

Irham Čečo je rođen 1975. godine u Foči. Rat je proveo u opkoljenom Goraždu, a nakon rata dolazi na studij u Sarajevo. Završio je Fakultet političkih nauka u klasi sa danas brojnim poznatim novinarima, politolozima i javnim ličnostima današnje Bosne i Hercegovine. 

 

Prve tekstove objavljuje u sedmičnom magazinu "Dani", gdje se potom ističe u svim segmentima rada pristupajući sa posebnom pažnjom svakom predloženom ili dodijeljenom zadatku. Britak i prepoznatljiv humor i svakodnevni stil izražavanja odlike su i Čečinih tekstova. Sredinom 2000. postaje sastavni dio Uredničkog kolegija "Dana" gdje uređuje kultne rubrike "Bosanski barometar" i "Sudnji dani".

 

Karijeru je nastavio izvan novinarstva, postavši dugogodišnji savjetnik i medijski analitičar u Uredu visokog predstavnika (OHR), a u novinarstvo se kratkotrajno vraća kao zamjenik glavnog i odgovornog urednika novonastalog magazina "Stav". Kratko radi i u nevladinom sektoru kao koordinator za projekte Fondacije Heinrich Böll u Sarajevu, da bi do svoje prerane smrti bio savjetnik za medije člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. 

 

Irham Čečo je bio uzor i prijatelj brojnim novinarima i piscima mlađe generacije.

 

Čečin iznenadni odlazak ostavio je bez riječi neutješnu porodicu i brojne prijatelje koji će se večerašnjom komemoracijom i sutrašnjom dženazom oprostiti od Irhama. 

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI