Dok raste broj mrtvih nakon napada u Londonu

Theresa May: Dosta je bilo! Uvodimo oštrije mjere!

Front 04.06.17, 14:27h

Theresa May: Dosta je bilo! Uvodimo oštrije mjere!
Ona je dodala da će predizborna kampanja biti nastavljena u ponedjeljak i da će parlamentarni izbori biti održani u četvrtak 8. juna

 

Britanska premijerka Theresa May oštro je osudila napad u Londonu i pozvala na čvršći stav prema naoružanim grupama u Velikoj Britaniji.
 

-Dosta je bilo - rekla je May na konferenciji za novinare povodom trećeg smrtonosnog napada u Velikoj Britaniji od marta, i navela da su mnogi od 48 povrijeđenih životno ugroženi. Ona je navela da su oštrije mjere potrebne jer "terorizam rađa terorizam" i napadači kopiraju jedni druge.
 

Premijerka je navela da skorašnji napadi u Londonu i Manchesteru nisu povezani, ali da njih povezuje "jedinstvena zla ideologija", prema kojoj zapadne vrijednosti nisu u skladu s islamom.
 

Dodaje da je britanska policija osujetila od marta pet ozbiljnih zavjera za napade, a pozvala je i na temeljniju kontrolu cyber prostora kako napadači ne bi mogli da ga koriste, prenosi Al Jazeera.
 

Ona je dodala da će predizborna kampanja biti nastavljena u ponedjeljak i da će parlamentarni izbori biti održani u četvrtak 8. juna.
 

U toku je policijska operacija u oblasti Barking u istočnom Londonu, a na snimcima načinjenim iz zraka vidi se kordon policije postavljen oko bloka stanova i vozilo Hitne pomoći parkirano ispred, javlja Reuters pozivajući se na Sky News.
 

Reuters navodi da u ovom trenutku nema nikakvog saopćenja policije u vezi s ovom operacijom i da nije jasno da li je ona povezana sa sinoćnjim napadom u Londonu u kojem je ubijeno sedmoro ljudi.
 

Britanska policija je danas saopćila da je sedam ljudi ubijeno sinoć u napadu na London Bridgeu, koji su izvele tri osobe, ubijene potom u obračunu sa policajcima, prenosi Reuters.


Navedeno je da su napadači uletjeli vozilom među pješake na mostu, a potom noževima napali ljude na području pijace Borough. Prema navodima londonske Hitne službe, ranjenici su primljeni u pet bolnica širom britanske prijestolnice, a lakše povrijeđenima je pomoć pružena na licu mjesta.
 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI