Učestvovao na ministarskom sastanku na Brdu kod Kranja

Crnadak poručio: Neophodno što prije popraviti stanje u oblasti vladavine prava i slobode medija

Front 03.06.17, 16:42h

Crnadak poručio: Neophodno što prije popraviti stanje u oblasti vladavine prava i slobode medija
Ministar je istakao da paralelno s rješavanjem konkretnih problema u svakoj od zemalja, moramo nastaviti da razvijamo što bolje odnose međusobno jer na taj način jača ukupan kapacitet za reforme i osnaživanje institucija

 

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je danas na sastanku ministara vanjskih poslova na Brdu kod Kranja, Republika Slovenija. Sastanak je održan u okviru inicijative Brdo proces, a domaćini su bili potpredsjednici vlada i ministri vanjskih poslova Republike Slovenije i Republike Hrvatske Karl Erjavec i Davor Ivo Stier, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

 

Crnadak je istakao značaj nastavka održavanja sastanaka na ministarskoj razini u okviru inicijative Brdo procesa i izrazio podršku Bosne i Hercegovine ovakvim vidovima suradnje čiji je cilj ubrzanje puta Bosne i Hercegovine u Europsku uniju.

 

Ministar Crnadak je pozdravio poruke domaćina da je integracija zapadnog Balkana također u interesu Europske unije i da će Europa tek tada biti kompletirana. Također je naglasio da je potreban sadržajan i suštinski pristup Europske unije i da je veoma značajno što su i posljednji izvještaj Europske komisije, kao i pripremni dokument za Samit u Trstu, posvećeni konkretnim infrastrukturnim projektima, kao i stvarnim problemima, poput odlaska mladih ljudi, korupcije i stanja u medijima.

 

- Veoma je važno kroz proces integracija dostići europske demokratske standarde i slobodu i učiniti institucije nezavisnim. Pravosuđe koje je nemoćno da vodi procese vezane za najkrupnije afere i protiv najviših funkcionera ili javni TV servis koji radi samo za interese jedne političke partije, nisu u funkciji građana i zato je neophodno što prije popraviti stanje u oblasti vladavine prava i slobode medija, ne zbog Brisela, nego zbog običnih ljudi i razvoja demokracije - naveo je ministar u svom obraćanju.

 

Ministar je istakao da paralelno s rješavanjem konkretnih problema u svakoj od zemalja, moramo nastaviti da razvijamo što bolje odnose međusobno jer na taj način jača ukupan kapacitet za reforme i osnaživanje institucija.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI