Foto / Danas u Sarajevu

Izveden performans Michelangela Pistoletta 'Treći raj'

Kultura 02.06.17, 16:37h

Izveden performans Michelangela Pistoletta 'Treći raj'
Rad Michelangela Pistoletta nazvan „Mjesto multikonfesionalnog i laičkog susreta“ će ujedno pokrenuti treću razvojnu fazu projekta Ars Aevi

 

Italijanski umjetnik Michelangelo Pistoletto na inicijativu Ambasade Italije u BiH i povodom Dana Republike Italije, predstavio je performans "Treći raj" u Sarajevu.

 

"Treći raj" je simbol beskonačnosti, koji je umjetnik preinačio dodavanjem jednog centralnog kruga koji je zamišljen kao sredstvo promjene i preporoda novog čovječanstva. Sarajevo će na taj način postati dio niza svjetskih gradova u kojima je realizovan "Treći raj", koji predstavlja ideju jedinstva između umjetnog i prirodnog svijeta radi harmonizacije oprečnosti.

 

performans-michelangela-pistoletta-treci-raj-2

 

U  prisustvu umjetnika  na platou KSC Skenderija  studenti iz Tuzle, Banje Luke, Mostara i Sarajeva izveli su performans približavanja, doticanja, saradnje, sinergije… A mladima iz BiH pridružili su se i posjetioci i posmatrači.

 

U objašnjenju ideje "Trećeg raja" Pistoletto je naveo da riječ raj znači zaštićeni vrt, te da ljudska bića mogu da kultivišu sve oko sebe, cijelu planetu koja danas mora postati vrt za sve nas. On je naveo da se ne radi o raju s one strane svijeta, nego o raju s ove strane svijeta u kojem su svi vrtlari jednog novog svijeta.

 

performans-michelangela-pistoletta-treci-raj-3

 

 Direktor projekta Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić rekao je da je današnji dan za njega jedan od najljepših dana u zadnje dvije decenije. Podsjetio je da je Pistoletto već 1994. darovao svoj rad "Vrata ogledala" Muzeju Ars Aevi i tako otvorio vrata svim umjetnicima svijeta da daruju  kolekciju Ars Aevi.

 

performans-michelangela-pistoletta-treci-raj-4

 

Pistoletto će, rekao je Hadžiomerspahić, darovati Sarajevu rad koji će biti upisan u urbanu strukturu i javne površine grada, a za taj rad sutra bi trebalo biti određeno mjesto. Rad Michelangela Pistoletta nazvan „Mjesto multikonfesionalnog i laičkog susreta“ će ujedno pokrenuti  treću razvojnu fazu projekta Ars Aevi.

 

performans-michelangela-pistoletta-treci-raj-5

 

Kad je riječ o današnjem performansu i njegovoj ličnoj "potrazi za rajem" u okviru perfomansa Hadžiomerspahić je rekao: "U krugovima simbola Michelangela Pistoletta mislim da sam osjetio  neku nevjerovatno pozitivnu energiju. I  želio bih da se ta energija dalje širi Sarajevom, Bosnom i Hercegovinom i planetom".

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI