VIDEO/ EMIR HADŽIHAFIZBEGOVIĆ OTVORENO

Neka se niko ne vrijeđa, ali bh. kinematografija u odnosu na ostale ex-yu zemlje je kao Fiat 1300 i najnoviji Porshe!

Kultura 29.05.17, 21:43h

Neka se niko ne vrijeđa, ali bh. kinematografija u odnosu na ostale ex-yu zemlje je kao Fiat 1300 i najnoviji Porshe!
U vrijeme Gavrila Grahovca tri miliona i 200 hiljada maraka je izdvajano u Fond za kinematografiju, a sada milion i šesto hiljada... Sramota!

 

Direktor Kamernog teatra 55 i jedan od najvećih bh. glumaca danas, a nekada i ministar kulture u Vladi Kantona Sarajevo, Emir Hadžihafizbegović gostovao je večeras u Dnevniku TV1, gdje je govorio o sramotnom odnosu države BiH prema vlastitoj kulturi, posebno prema kinematografiji, i beznadežno malom procentu izdvajanja budžetskih sredstava za kulturu i umjetnost posljednjih godina, sa tendencijom stalnog pada.

 

- Sasvim je izvjesno da je odlaskom gospodina Gavrila Grahovca došlo do atrofije toga budžeta, i ovo nije nikakav glagoljivi omaž gospodinu Grahovcu, ali u njegovo vrijeme te su stvari funkcionisale jako dobro. Tri miliona i 200 hiljada maraka je izdvajano za Fond za kinematografiju, a sada milion i šesto hiljada, kazao je Hadžihafizbegović.

 

On je istakao da u odnosu na sve druge zemlje regiona BiH ubjedljivo najmanje izdvaja sredstava za kinematografiju.

 

- Jedna Makedonija koja je mnogo goroj ekonomskoj i političkoj situaciji nego BiH, ima pet puta više novaca u fondu za kinematografiju, Hrvatska skoro 18 miliona maraka, Kosovo ima tri puta više para. Ne bih volio nikoga uvrijediti, ali bh.kinematografija i kinematografija zemalja nastalih raspadom Jugoslavije je kao najnoviji Porshe i Fiat 1300, ogorčeno navodi Hadžihafizbegović.

 

S druge strane, dodaje, BiH je država čiji su filmovi dobitnici gotovo svih velikih nagrada, Oskara, Zlatnu palmu, Zlatnog medvjeda..., a ona sama na tome polju izdvaja sramna sredstva.

 

Ističe i da je ministrica Zora Dujmović napravila dvije dobre stvari i jednu lošu.

 

- Uspjela je na mjestu gdje se odlučuje da dovede predsjednike upravnih odbora, fonda za bibliotekarstvo, fonda za izdavaštvo, fonda za kinematografiju i fonda za scenske djelatnosti. Ja sam danas kao član UO prvi put izlagao pred premijerom i ministricom finansija. Govorio sam o tome kako će granice EU u vremenu koje je pred nama biti omeđene kulturnim identitima. Neoliberalni kapitalizam će se tek zavaljati i pomesti sve, ali ne može odnijeti bosanski film, kaže Hadžihafizbegović.

 

O čemu je sve bh. glumac govorio u Dnevniku TV1, pogledajte u videu...

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI