Reis Kavazović uputio poruku vjernicima

Počeo mjesec ramazana: Danas prvi sehur i prvi dan posta ove 1438. Hidžretske godine

Hronika 27.05.17, 09:59h

Počeo mjesec ramazana: Danas prvi sehur i prvi dan posta ove 1438. Hidžretske godine
Prvi teravih- namaz u svim džamijama je klanjan sinoć, a prvi sehur i prvi dan posta ove 1438. Hidžretske, 2017. godine, je danas

 

Sa zalaskom sunca i pojavom mjeseca hilala, mladog mjeseca, sinoć je za muslimane Bosne i Hercegovine i diljem svijeta, nastupio mjesec ramazan.

 

Prvi teravih- namaz u svim džamijama je klanjan sinoć, a prvi sehur i prvi dan posta ove 1438. Hidžretske, 2017. godine, je danas. 

 

Povodom ramazana, ramazansku poruku vjernicima je uputio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović koji je ukazao na važnost mjeseca posta, te da je u njemu prilika da se kao muslimani, ali i kao društvo prisjetimo na vrijednosti koje ramazan nosi, solidarnosti, darežljivosti i zajedništva.

 

-  Ovaj mjesec skrušenog ibadeta je svima nama podsjetnik da nas ljudima čini samo mala spremnost da se žrtvujemo za druge, naše bližnje, siromahe i komšije – kazao je Kavazović.

 

U vremenu potrošačkog mentaliteta koji vlada svijetom, dodao je, a koji nas tjera da sreću tražimo u onome što nemamo, i što nismo stekli, ramazan podstiče da sreću tražimo u zahvalnosti Bogu na onome što već imamo.
 

 

- Pozivam sebe i vas da prepoznamo Božije blagodati koje su nam date. Primijetimo blagodati vjere, porodice, zdravlja, mira, slobode, domovine. Nikada ih ne uzimajmo zdravo za gotovo – rekao je Kavazović te podsjetio  da nam u Kur'anu Allah dž.š. kazuje da će  svaku blagodat koju ljudi prepoznaju i na kojoj mu budu zahvalni uvećati.

Islamska zajednica u BiH je  ove godine u fokusu  vjerskog djelovanja stavila džemat, a Kavazović je naglasio da je džemat ono uže Milostivog oko kojeg se okupljamo u svakoj džamiji i mahali.

 

Kazao je da je zajednica jaka koliko su jake i naše veze, u svakom od džemata, a naša se snaga mjeri našim odnosima prema najslabijim među nama.

 

Istakao je da kako prepoznajemo blagodati Božije prema nama, prepoznajemo i one druge kojima su one uskraćene, i treba im biti na usluzi.

 

- Iskoristimo ramazan da ojačamo naš džemat i naše jedinstvo u dobru. Posebno moramo pokazati solidarnost prema najslabijim našim džematima u svakom gradu, a posebno onim povratničkim. Ramazan šerif mubarek olsun - čestitka je reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazovića.

 

Ramazan ove godine ima 29 dana, a najduži dan posta ima 18 sati i devet minuta.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI