Borba protiv terorizma

NATO se zvanično pridružuje koaliciji protiv Islamske države

Hronika 24.05.17, 20:51h

NATO se zvanično pridružuje koaliciji protiv Islamske države
Odluka je uglavnom politička jer su svih 28 država članica NATO-a već pojedinačno članice koalicije a NATO već pomaže u borbi protiv terorizma sredstvima diobe informacija i obukom lokalnih snaga u Iraku i Afganistanu

 

Države članice NATO-a odlučile su da se zvanično pridruže koaliciji pod američkim vodstvom u borbi protiv ekstremističke grupe Islamska država, saopćili su izvori iz NATO-a za dpa u srijedu.

 

Očekuje se da odluka Sjevernoarlanskog vijeća, najvišeg tijela za donošenje odluka unutar NATO-a, bude zvanično objavljena na samitu čelnika NATO-a u četvrtak, na kome će prvi prisustvovati i američki predsjednik Donald Trump.

 

Objava ima za cilj da udovolji Trumpu, koji je u više navrata pozivao na pojačani angažman NATO-a u borbi protiv terorizma.

 

Odluka je uglavnom politička jer su svih 28 država članica NATO-a već pojedinačno članice koalicije a NATO već pomaže u borbi protiv terorizma sredstvima diobe informacija i obukom lokalnih snaga u Iraku i Afganistanu.

 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ranije je naglašavao da "nije bilo uopće nikakvih rasprava o angažmanu NATO-a u borbenoj ulozi ukoliko se zvanično pridruži koaliciji.

 

Stoltenberg je također primjetio da bi osim slanja političkog signala jedinstva u borbi protiv terorizma, NATO-ov zvanični ulazak u koaliciju pomogao saveznicima da poboljšaju saradnju i omoguće bolji priliv informacija.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI