komentar iz građanskog saveza

Arnautović: Prijedlog zakona o visokom obrazovanju KS-a je 'srednjevjekovni' korak unazad

Front 23.05.17, 13:08h

Arnautović: Prijedlog zakona o visokom obrazovanju KS-a je 'srednjevjekovni' korak unazad
Predsjednik Savjeta za obrazovanje Građanskog saveza Samir Arnautović na konferenciji za novinare je kazao da je ovaj prijedlog ''srednjovjekovni'' i veliki korak unazad

 

Prijedlog zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, po mišljenju Građanskog saveza, umjesto znanja u sistemu obrazovanja nameće ideologije, a bosanskohercegovačko obrazovanje ostavlja izvan evropskog prostora visokog obrazovanja i sistema znanja.

 

Predsjednik Savjeta za obrazovanje Građanskog saveza Samir Arnautović na konferenciji za novinare je kazao da je ovaj prijedlog ''srednjovjekovni'' i veliki korak unazad.

 

- Cijeli zakon je stavljen u funkciju političke vladavine. Određeni članovi zakona govore o djelimičnom finansiranju univerziteta, a nigdje se ne spominje koliko je to, može biti pet posto može 80, a sve vrijeme govori da je Univerzitet u potpunosti pod kontrolom Vlade KS-a - rekao je Arnautović.

 

Naglasio je da se u zakonu ne spominje nepotizam niti korupcija i ne govori se o znanju kao kriteriju vrednovanja.

 

- Studenti imaju mnogo razloga da se pobune protiv ovog zakona, jer njihove diplome sutra neće biti priznate. Neće imati dovoljno znanja da budu ravnopravni sa svojim kolegama iz Austrije, Njemačke, Italije, pa ni Hrvatske - naveo je Arnautović.

 

Građanski savez poziva sve članove Skupštine da bez dvojbi odbiju prijedlog. To odbijanje, poručuju, ne treba biti inicirano političkim razlozima, nego isključivo interesima budućnosti novih generacija građana BiH.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI