izmjene vlade fbih

Povećan iznos novca koji se smije prenijeti pri prelasku granice

Hronika 21.05.17, 10:16h

Povećan iznos novca koji se smije prenijeti pri prelasku granice
Cilj donošenja odluke je ispunjavanje obveza iz Akcijskog plana BiH za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, što bi doprinijelo uklanjanju BiH s FATF-ove “sive liste”

 

Vlada FBiH je, izmjenama i dopunama odluke o iznošenju strane gotovine i čekova, propisala obvezu fizičkim osobama da, pri prelasku državne granice, osim strane gotovine, konvertibilnih maraka i čekova, prijavi i vrijednosne papire i sve ostale fizički prenosive instrumente plaćanja u skladu s propisom kojim se uređuje sprječavanje pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti.

 

Propisana je i obveza da pri prelasku državne granice obvezno popunjavaju Obrazac za prijavu gotovine, a iznos koji fizička osoba, rezident, može iznijeti iz zemlje povećan je s 2500 eura na 10.000 eura.

 

Cilj donošenja odluke je ispunjavanje obveza iz Akcijskog plana BiH za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, što bi doprinijelo uklanjanju BiH s FATF-ove “sive liste”, piše Vecernji.ba

 

Isto i u susjednim zemljama

 

Unošenje novca u BiH nije ograničeno, ali je preporučljivo da se na graničnom prijelazu carinskoj službi prijavi unos veće svote novca u zemlju. Tada se dobije potvrda o unosu tog novca, pa osoba može bez problema taj novac ponovno iznijeti izvan BiH. U suprotnom, neće imati dokaz o porijeklu novca, koji se iznosi izvan BiH. Povećanjem iznosa s 2500 na 10.000 eura je izjednačen onim koji vrijede u susjednim zemljama.

 

Naime, stranu gotovinu i čekove te gotovinu i čekove u kunama strani putnici u Hrvatskoj mogu unositi ili iznositi bez ograničenja, ali su obvezni prijaviti unošenje ili iznošenje svote u protuvrijednosti 10.000 eura ili više. Iznošenje strane valute ograničeno je isključivo za hrvatske državljane - rezidente na 3000 eura u gotovini, a za iznošenje veće svote potrebno je odobrenje HNB-a.

 

Unos i iznošenje kuna je za rezidente ograničen na 15.000 KN, dok unos ili iznošenje veće svote podliježe posebnom odobrenju Hrvatske narodne banke.

 

Ljekoviti pripravci Ograničenje na iznos od 10.000 eura vrijedi i u Srbiji i Crnoj Gori.

 

S obzirom da se bliži vrijeme godišnjih odmora spomenimo da putnici koji u Hrvatsku krenu na ljetovanje mogu sa sobom ponijeti lijekove koje će koristiti najduže mjesec dana, i uz to moraju posjedovati nalaz, potvrdu doktora ili recept, homeopatski proizvodi (čajevi, tinkture, kapljice, ampule, kapsule, masti, kreme i sl.) najviše jedno pakovanje. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI