proslijeđeno sudu bih

Ubila 12-godišnjaka: Podignuta optužnica protiv Veseli i Halilovića za zločin u okolini Zvornika

Hronika 19.05.17, 12:47h

Ubila 12-godišnjaka: Podignuta optužnica protiv Veseli i Halilovića za zločin u okolini Zvornika
Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva

 

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Sakiba Halilovića (1959.) i Elfete Veseli (1960.). 

 

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba između VRS i Armije BiH, u svojstvu komandanta voda (Halilović) i vojnika  (Veseli), pripadnice Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje, Kamenica, Oružanih snaga BiH, postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije o postupanju s civilima za vrijeme rata, te počinili ratni zločin nad maloljetnom žrtvom srpske nacionalnosti.

 

Oni se terete da su u ljeto 1992. godine u blizini mjesta Kamenica kod Zvornika, optužena Veseli na izuzetno svirep način, hladnim oružjem, usmrtila dvanaestogodišnjeg dječaka srpske nacionalnosti, Slobodana Stojanovića, a optuženi Halilović izvršenje ubistva posmatrao iz neposredne blizine, ne sprečavajući je da izvrši ubistvo, a nakon toga propustio i nije preduzeo nužne i razumne mjere da bi kaznio podređenog vojnika koji je izvršio ubistvo.

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI