intervju za tv1

Ministar sigurnosti BiH Mektić o pripremi atentata, moćnicima kojima smeta...

Front 18.05.17, 19:26h

 Ministar sigurnosti BiH Mektić o pripremi atentata, moćnicima kojima smeta...
Jedino što sam siguran da je to vezano za posao i na način kako ja to radim- kazao je ministar Mektić

 

Ekskluzivni gost večerašnjeg Dnevnika TV1 bio je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine koji je govorio o informacijama koje su se pojavile u vezi sa planiranim atentatom na njega, moćnicima kojima njegov rad predstavlja smetnju, prijetnjama ISIL-a koje je ova teroristička organizacija uputila imamima u BiH kao i aktivnostima sigurnosnih agencija po tome pitanju.

 

TV1: OSA je uputila depešu policijskim agencijama sa informacijom da se na Vas sprema atentat. Plašite li se ?

 

MEKTIĆ: Ja sam prije desetak dana dobio pismo povjerljivu informaciju od OSA-e u kojoj me obavještavaju da raspolažu sa određenim informacijama da se na mene sprema atentat. Napisali su da se radi o ozbiljnoj informaciji koju su provjerili kroz nekoliko izvora. Ja nisam izlazio u javnost s tim i koliko je meni poznato tek jučer je OSA tu informaciju poslala svim sigurnosnim agencijama u BiH i to je izašlo u medije.

 

Ne plašim se, ne bojim se i to nimalo neće uticati na moj način rada. To je moje opredjeljenje za koje ja živim, zbog naše budućnosti, prije svega mladih ljudi, a ja imam u porodici mlade ljude. Dakle, ne plašim se ali uzimam to sa određenom opreznošću i naravno da ću neke stvari prilagoditi takvim informacijama a sve ostalo ću prepustiti sigurnonsnim agencijama u koje imam povjerenje. Oni će to istražiti i utvrditi punu istinu.

 

TV1: Zna li se ko Vam prijeti, imate li Vi neke svoje sumnje?

 

MEKTIĆ: Jedino što sam siguran da je to vezano za posao i na način kako ja to radim, a radim na takav način da o svim tim kriminalnim anomalijama koje su opljačkale ovu državu i narod govorim javno, i da stalno pozivam Tužilaštvo da se reaguje na kriminalne afere jer sam ubijeđen sve dok ne stvorimo uslove za pravnu državu nemao perspektive u bilo kojem smislu. Jedino mogu da pretpostavim da obzirom na informacije koje sam iznosio i informacije sa kojima raspolažem da to dira u interese nekih velikih finasijskih grupa, da ne kažem moćnika.  

 

TV1: Može li ministarstvo sigurnosti nešto poduzeti po ovom pitanju ili je sada sve na Tužilaštvu i na policijskim agencijama. Da li ste Vi pojačali lične mjere sigurnosti.

 

MEKTIĆ: Ponavljam, imam puno povjerenje u sigurnosne agencije, u njihovo znanje i odlučnost. Ubijeđen sam da će istražiti pozadinu ove informacije i u ovom momentu znam da jedna od agencija raspolaže konkretnijim informacijama koje se na sve to odnose ali vjerujte da se i ja na sve to nisam raspitivao, upravo što imam povjerenje da će oni to korektno uraditi a ne bih želio da utičem na njihov rad. Ne bih sad konkretno govorio jesam li ili na koji način promijenio način svog obezbjeđenja. Ozbiljno sam shvatio i prilagodit ću se preporukama naših agencija. 

 

TV1: Koje su to preporuke?

 

MEKTIĆ: Ne bih sad to govorio, mislim da ne imale smisla sve te preporuke ukoliko bi i ja sad ovdje javno iznio. 

 

Ostatak čitajte OVDJE

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI