nastavak 19. maja

Lijanović na suđenju: Notorna laž je da sam od korisnika tražio pola poticaja

Hronika 18.05.17, 17:03h

Lijanović na suđenju: Notorna laž je da sam od korisnika tražio pola poticaja
Ivanković-Lijanović je kazao da nakon što je preuzeo funkciju ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Federacije BiH dao uposlenicima dokumente i kazao im da se u njima nalazi politika koalicionih stranaka koju treba provoditi, a koja je bila zakonita

 

U nastavku suđenja za zloupotrebu položaja pred Kantonalnim sudom u Tuzli, optuženi Jerko Ivanković-Lijanović je svjedočeći u svoju korist negirao da je uzimao novac od poticaja poljoprivrednicima.

 

Ivanković-Lijanović je kazao da nakon što je preuzeo funkciju ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Federacije BiH dao uposlenicima dokumente i kazao im da se u njima nalazi politika koalicionih stranaka koju treba provoditi, a koja je bila zakonita.

 

Na pitanje da li je uzimao 50 posto poticaja od poljoprivrednika, Ivanković-Lijanović je odgovorio da nije.

 

„To je notorna laž“, kazao je on i dodao da je na jedan poziv stiglo više od 1.000 prijava za poticaje, te da su se zahtjevi obrađivali sistemom slučajnog uzorka.

 

Svoj angažman u poljoprivredi je, kako je kazao, posvetio pokušaju da se zaustavi „neslavni trend u vanjsko-trgovinskoj razmjeni naše zemlje“. Dodao je da su poljoprivrednici bili u nezavidnom položaju prilikom odobravanja novčane podrške za izvoz proizvoda.

 

„To je isto kada mene neko stavi u ring s Tysonom i kaže: ‘Jerko, sredi ga'“, objasnio je on.

 

Ivanković-Lijanović optužen je sa Suadom Čamdžićem, Mersedom Šerifovićem i Stipom Šakićem za zloupotrebu položaja i ovlaštenja u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH u periodu od 2011. do kraja 2014. godine.

 

Ivanković-Lijanović je govorio o imenovanju nekoliko svojih savjetnika, među kojima je i Stipe Šakić, ističući da mu je bilo važno da su savjetnici iz struke i da imaju iskustva.

 

Na upit da li je postojao kriterij odanosti prilikom izbora savjetnika, on je naveo da odanost nije bila važna, nego da je važno da savjetnici budu na usluzi korisnicima.

 

Ivanković-Lijanović je govorio i o svom poznanstvu sa optuženim Mersedom Šerifovićem, zastupnikom u Skupštini Tuzlanskog kantona, navodeći da je Šerifović bio nezadovoljan učešćem stranke Radom za boljitak u federalnoj vlasti.

 

Nakon što je formirana nova parlamentarna većina, kako je rekao Ivanković-Lijanović, istakao je da je od njegove stranke traženo da napusti vlast. Tada su, tvrdi, krenule opstrukcije u njegovom radu.

 

On je govorio i o anonimnoj prijavi koja je tada stigla protiv njega, tadašnjeg federalnog premijera Nermina Nikšića i ministra finansija Ante Krajine.

 

„Sve je urađeno kako bi se ja diskreditirao i kako bi me smijenili. Pred Parlamentom sam objasnio cijeli slučaj. Predložio sam zaključak da se svi dokumenti dostave tužilačkim organima i da se provjeri. Zaključak nije usvojen“, ispričao je Ivanković-Lijanović.

 

Njegovo svjedočenje će biti nastavljeno 19. maja, prenosi Birn.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI