VIDEO i FOTO/ RAZVOJ PLESNE UMJETNOSTI U BIH

Uskoro počinje 'Balance 2017' - državno i regionalno takmičenje iz klasičnog baleta

Kultura 18.05.17, 14:40h

Uskoro počinje 'Balance 2017' - državno i regionalno takmičenje iz klasičnog baleta
Takmičenje će se ove godine održati ne samo na državnom, već i na regionalnom nivou sa već prijavljenim takmičarima baletskih škola i studija iz BiH, Hrvatske, Srbije i Slovenije – II Državno i I Regionalno takmičenje iz klasičnog baleta „Balance“ 2017, u periodu od 25.- 26. maja

 


Tanzelarija – Organizacija za promociju savremenog plesa, na inicijativu svojih članova (baletskih igrača i pedagoga) je s početkom 2016. godine pokrenula projekat „Balance“.  Osnovna ideja ovog projekta je razvoj plesne umjetnosti na teritoriju cijele Bosne i Hercegovine kroz takmičenje iz klasičnog baleta, a s ciljem suzbijanja maloljetničkog prestupništva prvenstveno na teritoriju Kantona Sarajeva, a potom i cijele BiH.


Po prvi put na jednom mjestu su se okupili učenici iz svih baletskih škola i studija iz Bosne i Hercegovine, pod budnim okom internacionalnog žirija.

 

balance-balet-1

 

- Takmičenje je bilo otvorenog tipa, tako da smo aktivirali učenike osnovnih i srednjih škola sa Kantona Sarajevo kao publiku, te ih na taj način upoznali sa plesnom umjetnosti i svim aktivnostima koje zahtijeva ova umjetnost. Promocijom plesne umjetnosti i obrazovanja, željeli smo djeci osnovno školskog i srednje školskog uzrasta ukazati na aktivnosti koje će im otvoriti nove životne vidike, kažu u Tanzelariji.

 

balance-balet-2

 
Iako je prvobitna ideja bila da se projekat „Balance“ ne završi samo na jednom takmičenju, već da se i dalje kontinuirano nastavlja, veliko interesovanje i odziv baletskih škola i studija, kao i medija, ali i nove publike osnovnog i srednješkolskog uzrasta, bio je znak da je projekat „Balance“ od velikog značaja i doprinosa plesnoj umjetnosti i obrazovanju te da ima potencijal za dalji razvoj.

 

S toga je tim Tanzelarije odlučio nastaviti ovaj projekat te ga dalje širiti sa dodatnim aktivnostima, koje će doprinijeti razvoju plesne umjetnosti i još većem interesovanju kako mladih naraštaja, tako i starijih poznavalaca plesa.


U tom smislu, takmičenje će se ove godine održati ne samo na državnom, već i na regionalnom nivou sa već prijavljenim takmičarima baletskih škola i studija iz BiH, Hrvatske, Srbije i Slovenije – II Državno i I Regionalno takmičenje iz klasičnog baleta „Balance“ 2017, u periodu od 25.- 26. maja ove godine.

 


Pored samog takmičenja i završne Gala večeri na kojoj će nastupiti učesnici takmičenja sa baletskim tačkama, ove godine Tanzelarija organizuje i master class-ove iz klasičnog baleta i savremenog plesa za sve zainteresirane učenike baletskih škola i studija, ali i za svu zainteresiranu djecu za plesnu umjetnost. Voditelji master class-ova su Claudia Sovre (Slovenija) za klasični balet i Mojca Majcen (Slovenija) za savremeni ples.

 

balance-balet-3


- Potrudili smo se da i ove godine dovedemo internacionalni žiri koji će pratiti i ocjenjivati takmičare svih osam kategorija, a to su: Iva Spijkers Lešić (Holandija), Aleksandar Saša Ilić (Srbija) i Claudia Sovre (Slovenija). Pored nagrade žirija, aktivno ćemo uključiti i publiku, te će učenici osnovnih i srednjih škola imati priliku davati svoj sud o plesačima i dodijeliti nagradu za najboljeg plesača prema ocjeni publike. Na taj način ćemo aktivno uključiti publiku i doprinijeti njihovom estetskom rasuđivanju, poručuju organizatori.


Partneri čitavog projekta koji će svesrdno pomoći sa ustupanjem svog prostora su - pozorište SARTR, gdje će se održati takmičarski segment projekta, kao i gala večer, te JU Osnovna muzička i baletska škola „Novo Sarajevo“, gdje će se u baletskim salama održavati predtakmičarske vježbe i master class-ovi.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI