Novi problemi

Bivši direktor FBI-a preuzeo istragu o Trumpovim vezama s Rusijom

Front 18.05.17, 08:29h

Bivši direktor FBI-a preuzeo istragu o Trumpovim vezama s Rusijom
Pritisci na Trumpa oko pitanja upletenosti Rusije porasli su nakon što je on prošle sedmice otpustio šefa FBI-ja Jamesa Comeya, koji je pokrenuo istragu o tom pitanju

 

Bivši direktor FBI-ja Robert Mueller imenovan je posebnim tužiocem u istrazi o "naporima ruske vlade da utječe na predsjedničke izbore 2016. i s tim povezanih pitanja", priopćilo je u srijedu američko ministarstvo pravosuđa.

 

Ministarstvo pravosuđa navelo je da imenovalo Muellera kao posebnog savjetnika u istrazi o mogućoj povezanosti tima američkog predsjednika Donalda Trumpa koji mu je pomagao u izbornoj kampanji za predsjedničke izbore 2016. i Rusije, prenosi Avaz.  

 

Do imenovanja je došlo sve glasnijih zahtjeva, među kojima i onih članova Kongresa, za nezavisnom istragom navodnih ruskih napora da utječu na ishod američkih predsjedničkih izbora u novembru prošle godine u korist Trumpa a na štetu demokratske kandidatkinje Hillary Clinton.

 

Pritisci na Trumpa oko pitanja upletenosti Rusije porasli su nakon što je on prošle sedmice otpustio šefa FBI-ja Jamesa Comeya, koji je pokrenuo istragu o tom pitanju.

 

Američke obavještajne agencije objavile su početkom godine da se Rusija umiješala u američke predsjedničke izbore.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI