Predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Zvizdić: Akcize su s polja struke prebačene na polje politike

Front 12.05.17, 14:46h

Zvizdić: Akcize su s polja struke prebačene na polje politike
Što se tiče seta zakona o akcizama, kazao je ''da s akcizama mi opterećujemo građane, preduzeća, kompanije s novim davanjima, ali s druge strane razvijamo infrastrukturu''

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je na pres-konferenciji u Sarajevu ocijenio da su personalni odnosi u Vijeću ministara „jako dobri“, dodajući kako misli da će i dalje uspjeti da odluke donose na način da budu korisne svim građanima BiH i kompletnoj BiH.

 

- Mi ni u jednom momentu nismo odstupili od naših prvih prioriteta, a to je da poštujemo ustavne nadležnosti u BiH. Sva priča o prenosima nadležnosti ili djelovanju pojedinih partija u Vijeću ministara koje su protiv interesa entiteta ili bilo kojeg kantona nije utemeljena na relevantnim činjenicama - istaknuo je Zvizdić, dodajući da će se i dalje držati aktuelnih ustavnih nadležnosti i raditi na promociji ciljeva, a to su prije svega evropske integracije i ekonomski razvoj BiH, vladavina prava.

 

Komentirajući neusvajanje seta zakona o akcizama u državnom parlamentu, istaknuo je kako misli da su „s polja struke prebačene na polje politike i tu nisu imale velike šanse da prođu“.

 

Po njegovim riječima, i dalje ostaje potpuno relevantan podatak da miljarda eura čeka da bude operativna za najvažnije projekte u ovoj državi, a to je izgradnja infrastrukture, kao podloge za ekonomski razvoj BiH.

 

- To što se to pitanje pokušava prebaciti isključivo na pitanje politike, to i jeste razlog zbog čega akcize nisu uvojene. Nisam čuo nijedan ozbiljan argument u parlamentarnoj raspravi koji bi me ubijedio da bi one nanijele bilo kakvu štetu bilo kome u BiH. Mi ćemo sada razmisliti o akcizama i o modelu i načinu na koji ćemo to pitanje vratiti u ponovnu proceduru - kazao je Zvizdić.

 

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović je također ocijenio da kao Vijeće ministara rade vrlo korektno.

 

- O gotovo svim ili najvećim dijelom odluka imamo dogovor, mogu reći konsenzus. No, mi smo partneri koji dolazimo iz različitih političkih stranaka, iz različitih entiteta i sasvim je logično da o određenim pitanjima možemo da imamo i drugačije stavove - naveo je Šarović.

 

Što se tiče seta zakona o akcizama, kazao je „da s akcizama mi opterećujemo građane, preduzeća, kompanije s novim davanjima, ali s druge strane razvijamo infrastrukturu“.

 

- S obzirom  na to da je javnost, ali i politička javnost podijeljena o ovom pitanju, trebamo tražiti modele kako da izađemo s novim prijedlogom, odnosno da tražimo određene kompromise. Spreman sam da na tome radim da bismo pokušali da nađemo jednu vrstu ravnoteže i modela koji će obezbijediti i razvoj infrastrukture, ali i da teret akciza ne podnesu oni koji su u ovom slučaju najranjiviji - zaključio je Šarović.

 

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda je na pitanje o parlamentarnoj većini, kazao kako nije „mađioničar i prognostičar“, dodajući da što se tiče parlamenta, vidi se da se parlamentarna većina formira od slučaja do slučaja, od interesa do interesa.

 

- Odluke i način odlučivanja u Vijeću ministara BiH su propisani zakonima i pravilima. Za sve odluke koje su krajnje, koje ne idu dalje u proceduru, treba reći da je nužan konsenzus. Sve odluke koje su donesene su donesene konsenzusom, jer drugačije se i ne mogu donijeti - kazao je Bevanda.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI