KONCERT U NARODNOM POZORIŠTU

Čuveni svjetski flautista Emmanuel Pahud nastupa u Sarajevu: U prodaji ulaznice po specijalnoj cijeni

Kultura 12.05.17, 11:38h

Čuveni svjetski flautista Emmanuel Pahud nastupa u Sarajevu: U prodaji ulaznice po specijalnoj cijeni
Koncerti ovog umjetnika po nekoliko mjeseci unaprijed su rasprodni i za njih se traži karta više


Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo najboljeg flautistu na svijetu Emmanuela Pahuda dočekali su direktor Fondacije za muzičke umjetnosti gospodin Ninoslav Verber i direktor Sarajevske filharmonije Samir Lokvančić.


Emmanul nije krio svoje zadovoljstvo što će pred sarajevskom publikom imati priliku predstaviti se koncertom u petak, 12. maja, u 20 sati, te tako u u Narodnom pozorištu u Sarajevu svečano otvoriti 23. SVEM.


Flautista Emmanuel Pahud svojom će scenskom prisutnošću, elegancijom i nevjerojatnom lakoćom i virtuoznošću izvedbe, uz orkestar Sarajevske filharmonije i dirigenta Uroša Lajovica, zasigurno očarati publiku, koja želi biti bude dijelom ovog posebnog i seznacionalnog koncerta.

 
Fondacija za muzičke umjetnosti je odlučila da za vjernu sarajevsku publiku u prodaju pusti 100 ulaznica po cijeni koja je 50 posto snižena u odnosu na redovnu prodaju. Ova akcija traje do petka 12. maja u 11:30 sati, a ulaznice po cijeni od 15 i 20 KM mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta u Sarajevu.
 

emmanuel-pahud-sarajevo-2

 

Emmanuel Pahud najpoznatiji je flautista današnjice. Ovaj svestrani umjetnik aktivan je kao solista te kao kamerni i orkestarski muzičar.


Tokom bogate muzičke karijere ostvario je niz nastupa sa najznačajnijim orkestrima i dirigentima svijeta kao što su: Claudio Abbado, Giovanni Antonini, Daniel Barenboim, Pierre Boulez, Ivan Fischer, Valery Gergiev, Sir John Eliot Gardiner, Daniel Harding, Paavo Järvi, Lorin Maazel, Yannick Nezet-Séguin, Andrés Orozco-Estrada, Itzhak Perlman, Trevor Pinnock, Sir Simon Rattle, Mstislav Rostropovich, David Zinman.

 

Kao 22-godišnjak angažovan je na poziciji solo-flautiste Berlinske filharmonije, na kojoj je i danas vrlo aktivan.


Na svom premijernom nastupu u Sarajevu Emmanuel Pahud će uz pratnju orkestra izvesti čuveni Koncert za flautu i orkestar u D duru Arama Hačaturijana, jedno od najzahtjevnijih djela flautističke literature. Pored Hačaturijanovog djela, publiku na koncertu očekuju izvedbe simfonijskih poema Začarano jezero i Kikimora Anatolija Ljadova, te Simfonija br. 1 poznata i kao Klasična, Sergeja Prokofjeva.


Nakon koncerta Emmanuel Pahuda, vrhunski program 23. SVEM-a se nastavlja nizom koncerata i muzičkih radionica. Trajat će do 19. maja, kada ćemo za samu festivalsku završnicu, u Narodnom pozorištu Sarajevo, imati priliku uživati u koncertu koji će ruski violončelista Alexander Rudin izvesti u pratnji orkestra Sarajevske filharmonije, a pod dirigentskom palicom Samre Gulamović.


Požurite po svoje ulaznice koje možete kupiti na blagajni Narodnog pozorište Sarajevo.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI