Promijenio mišljenje o islamu

Mitropolit Amfilohije Radović donio 1.000 eura trebinjskom imamu Huseinu ef. Hodžiću

Hronika 12.05.17, 09:10h

Mitropolit Amfilohije Radović donio 1.000 eura trebinjskom imamu Huseinu ef. Hodžiću
Amfilohije Radović je pripadnike islama 2014. godine nazvao ''lažnim ljudima sa lažnom vjerom'', a islamsko učenje ''duhovnom smrću''

 

Mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije Radović donio je 1.000 eura trebinjskom imamu Huseinu ef. Hodžić, a novac će biti utrošen za potrebe Islamske zajednice.

 

- Naš dugo ugovarani susret umjesto na Cetinju spletom okolnosti dogodio se kod manastira Ostrog. Razgovarali smo na jednoj od kamenih terasa kraj samog manastira. U jednom trenutku mitropolit ponudi da simbolično daruje Islamsku zajednicu. Rekao je „odmah ćemo mi to realizovati, bolje je večeras nego jesenas“. Bespotrebno je dalje komentarisati. Fotografije najbolje govore. Kao da najavljuju novu eru i stanje odnosa, tolerancije i iskrenog uvažavanja među zajednicama vjera sveukupnog Balkana. Crna Gora očito prevazilazi toleranciju i prelazi na kosmopolitizam – rekao je ef. Hodžić.  

 

Amfilohije Radović je pripadnike islama 2014. godine nazvao "lažnim ljudima sa lažnom vjerom“, a islamsko učenje "duhovnom smrću“. To je izazvalo oštre reakcije u javnosti ali i zategnulo odnose između Islamske zajednice u Crnog Gori i Srpske pravoslavne crkve u ovoj zemlji.

 

Amfilohijevu izjavu tada je oštro kritikovao i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo koji je ocjenio da Srpska pravoslavna crkva zloupotrebljava naziv Mitropolije Crnogorsko-primorska, te pod Crnogorskim imenom nekažnjeno širi vjersku, rasnu i nacionalnu mržnju prema drugim nacijama, vjerama, religijama i kulturama u višenacionalnoj Crnoj Gori.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

 

BLIN
KOMENTARI