Naučnici dokazali

Možete jesti masnu i tešku hranu i opet mršati: Uzimajte ovaj začin svaki dan i naslage na stomaku će nestati

Lifestyle 11.05.17, 12:04h

Možete jesti masnu i tešku hranu i opet mršati: Uzimajte ovaj začin svaki dan i naslage na stomaku će nestati
On može preokrenuti posljedice visokokalorične prehrane te spriječiti stvaranje masnih naslaga oko struka. Dovoljno je samo prstohvat dnevno kako biste uživali ove blagodati

 

Preliminarno istraživanje, koje je dokazalo sve dobrobiti cimeta, je predstavljeno početkom maja 2017. na konferenciji Američkog udruženja za srčane bolesti.

 

Naučnici su 12 sedmica štakorima davali dodatke u prehrani na bazi cimeta istovremeno ih hraneći visokokaloričnom hranom. Testovi provedeni na štakorima prije i nakon završetka eksperimenta su pokazali da su štakori nakon uzimanja dodataka s cimetom imali više antioksidansa i protuupalnih molekula u tijelu nego prije.

 

Također, smanjila im se ukupna kilaža i obim u struku, bez obzira što su jeli masnu i tešku hranu.


Cimet je dokazao da ima puno zdravstvenih koristi. Uz gore nabrojene koristi, tu se ubraja i smirenje probave i poboljšanje rada mozga, konkretnije brže razumijevanje nove građe, piše Daily Mail.

 

Prema istraživanju provedenom u Medicinskom centru Univerziteta Rush u Chicagu 2015. godine cimet je dokazano povećao proizvodnju proteina koji pomažu u organizaciji i pohranjivanju informacija. U istraživanju piše da je dovoljno dnevno staviti prstohvat mljevenog cimeta u kafu ili na zobene pahuljice kako bi se poboljšalo pamćenje.

 

Začin cimet se radi od kore drveta cimeta, a pun je antioksidansima, pomaže kod smanjivanja nivoa šećera u krvi i može spriječiti razne upale. 

 

U istraživanju provedenom 2010. godine U Centru za Primijenjene zdravstvene nauke je dokazano da voda s cimetom sadrži dovoljno antioksidanta da smanji šanse za dobivanje prekomjerene težine za čak 23 posto.

 

(24sata.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

***************************************

Pogledajte bonus VIDEO - Nije mađioničar da spasi Želju

 

 

 

BLIN
KOMENTARI