stigla reakcija

FZZZ potvrdio da je Javni poziv trajao nekoliko minuta, a pojasnili i razlog!

Front 09.05.17, 15:28h

FZZZ potvrdio da je Javni poziv trajao nekoliko minuta, a pojasnili i razlog!
- Iznimno veliki interes korisnika te ograničenost finansijskih sredstava (sedam miliona KM) glavni je razlog koji je doveo do toga da je jučer objavljeni Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja 2017.

 

Iznimno veliki interes korisnika te ograničenost finansijskih sredstava glavni je razlog zbog čega je Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja 2017. u nekim kantonima bio otvoren svega nekoliko minuta, potvrdili su Patriji iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

 

Novinska agencija Patria objavila je u ponedjeljak reagovanje jednog poslodavca, koji se javio na poziv FZZZ za program sufinansiranja zapošljavanja. Aplikacija ovog poslodavca iz Hercegovačko-neretvanskog kantona odbijena je samo dvije minute nakon otvaranja Javnog poziva. Dobio je obrazloženje da nema dovoljno sredstava.

 

Iz FZZZ su potvrdili da nije došlo do greške. Njegova aplikacija je odbijena jer na računu Zavoda je ponestalo novca za neke kantone.

 

- Iznimno veliki interes korisnika te ograničenost finansijskih sredstava (sedam miliona KM) glavni je razlog koji je doveo do toga da je jučer objavljeni Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja 2017. (mjere: Prvo radno iskustvo, Vaučer za posao, Javni radovi i Periodično zapošljavanje) morao biti vrlo brzo zatvoren. Naime, prije same objave Javnog poziva u 8 sati, na web stranici Zavoda je zabilježeno posjeta od oko 4.000 korisnika, dok je odmah po objavi Javnog poziva zabilježena posjeta od oko 2.500 korisnika koji su aplicirali ili pokušali aplicirati za poticajna sredstva – navode iz FZZZ u odgovoru Patriju.

 

- S obzirom na ograničenost raspoloživih sredstava te veliki broj pristiglih prijava iz svih kantona Federacije BiH, Javni poziv je zatvoren za neke kantone već nakon nekoliko minuta od otvaranja dok je za neke kantone ostao otvoren do 13 sati u zavisnosti od interese poslodavaca i broja pristiglih prijava. Više od polovine korisnika prijavilo se u prve tri minute od otvaranja Javnog poziva. Do zatvaranja Javnog poziva zaprimljeno je 735 elektronskih prijava poslodavaca (spisak korisnika koji su aplicirali nalazi se na web stranici Zavoda).

 

Ističemo da je ovaj način apliciranja elektronskim putem u potpunosti transparentan (jer nema uticaja ljudskog faktora), da ne postoji ni najmanja mogućnost za bilo kakve manipulacije te da može poslužiti kao primjer.

 

Također, ova situacija ukazuje i na činjenicu da zainteresiranost poslodavaca za poticajnim sredstvima nadilazi finansijske mogućnosti Zavoda te da naša ustanova ulaže maksimalne napore da, u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima, mjerama aktivne politike zapošljavanja bude obuhvaćeno što više korisnika. Imajući ovo u vidu očekujemo da ćemo ubuduće, uz doprinos domaćih institucija i međunarodnih organizacija, moći udovoljiti znatno većem broju zahtjeva poslodavaca i nezaposlenih osoba te da se slične situacije neće ponavljati – navodi se dalje u odgovoru Zavoda za zapošljavanje.

 

(NAP, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI