FOTO/ U Banjaluci obilježen 9. maj

Čubrilović: RS njeguje tekovine antifašizma; Savanović: Moramo naučiti istoriju i vidjeti sjeme zla koje se zove fašizam

Hronika 09.05.17, 13:52h

Čubrilović: RS njeguje tekovine antifašizma; Savanović:  Moramo naučiti istoriju i vidjeti sjeme zla koje se zove fašizam
„Besmrtni puk" je međunarodna društvena akcija koja je počela 2011. godine u gradovima Rusije tokom obilježavanja Dana pobjede, 9. maja. Ova manifestacija je prošle godine održana u 42 zemlje, a Džajić kaže da se Banja Luka priključila akciji koja će ove godine na taj način biti održana u 64 zemlje

 

Predsjednik banjalučkog Gradskog odbora SUBNOR-a Rade Džajić istakao je da je 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, najznačajniji dan u istoriji.

 

- Antifašizam nije uništen i danas ima veliku ulogu među svim narodnostima u očuvanju trajne borbe da živimo slobodno i svoji na svome - naglasio je Džajić danas u Banjoj Luci na obilježavanju Dana pobjede.

 

rade-dzajic-banjaluka
 

Izrazio je zadovoljstvo jer je ove godine i u Banjoj Luci upriličen „Marš besmrtnog puka“.

 

- Nošenje fotografija boraca NOR-a i zastava ratnih brigada u NOR-u samo je jedan mali doprinos preživjelih boraca i njihovih potomaka tome da je njihova borba za slobodu neuništiva i da se neće prepustiti zaboravu – rekao je Džajić.

 

„Besmrtni puk" je međunarodna društvena akcija koja je počela 2011. godine u gradovima Rusije tokom obilježavanja Dana pobjede, 9. maja. 

 

pioniri-banjaluka

 

 Ova manifestacija je prošle godine održana u 42 zemlje, a Džajić kaže da se Banja Luka priključila akciji koja će ove godine na taj način biti održana u 64 zemlje.

 

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović je rekao da se žrtve fašitičkog terora ne smiju zaboraviti.

 

- Važno je da generacije mladih ljudi imaju svijest o patnjama koje je cijelom svijetu donio fašizam i borbi protiv tog zla... RS njeguje tekovine antifašizma - rekao je Čubrilović.

 

Ministar rada i boračko invalidske zaštite RS-a Milenko Savanović je u obraćanju na, centralnom obilježavanju 9. maja u Banjoj Luci, govorio o stradanju srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

 

- To upozorava sve nas da dobro moramo naučiti istoriju i vidjeti sjeme zla koje se zove nacizam, fašizam - rekao je Savanović.

 

Današnje obilježavanje u Banjoj Luci organizovala je Vlada Republike Srpske-Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, uz pomoć gradskih i opštinskih odbora SUBNOR-a.


(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI