za svakog ponešto

Bogat program povodom Dana Evrope u BiH: Mirko Ilić predstavlja izložbu, koncert Zostera...

Kultura 08.05.17, 09:29h

Bogat program povodom Dana Evrope u BiH: Mirko Ilić predstavlja izložbu, koncert Zostera...
Proslava Dan Europe započet će 8. svibnja izložbom pod nazivom "Tolerancija", koju će otvoriti šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark


Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini i EU info centar i ove godine obilježavaju Dan Europe, 9. svibnja mnogobrojnim informativnim, kulturnim i glazbenim događajima širom Bosne i Hercegovine.Proslava Dan Europe započet će 8. svibnja izložbom pod nazivom "Tolerancija", koju će otvoriti šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark. Izložbu 24 plakata najpoznatijih grafičkih dizajnera iz cijelog svijeta predstavit će poznati ilustrator i strip autor bh. porijekla Mirko Ilić.Istog dana u prostorijama EU info centra, Mirko Ilić će održati i multimedijalno predavanje pod nazivom 2Simboli mržnje", u kojem će govoriti o ‘anti-toleranciji’ izraženoj kroz neofašističku ikonografiju u javnim prostorima širom regije.

 


Svečani prijem i koncert Sarajevske filharmonije povodom Dana Europe, 9. svibnja bit će upriličeni u Narodnom pozorištu u Sarajevu.U povodu 30 godina postojanja programa Erasmus+, programa razmjene Europske unije iz oblasti obrazovanja, studenti Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i sudionici Erasmus+ programa će zajedno sa Nj.E. Nikolom Minasijem, veleposlanikom Republike Italije u BiH 10. svibnja u novoj biblioteci ovog Fakulteta razgovarati o dostignućima i važnosti ovog programa.

Istog dana, u prostorijama EU info centra, Nj.E. veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark i Nj.E. Georgios Iliopoulos, veleposlanik Republike Grčke, otvorit će izložbu fotografija pod nazivom "Putovanje Europom" renomirane grčke fotografkinje Dionysie Alexiadi.Na platou ispred BBI centra u Sarajevu 11. svibnja, koncert će održati grupa Zoster, na trgu Krajine u Banja Luci 12. svibnja posjetitelje će zabavljati grupa Elemental, dok će 16. svibnja u mostarskom OKC Abrašević nastupiti grupa Pips, chips & video clips.U banjalučkom paviljonu Staklenac, 12. svibnja posjetitelji će imati priliku prisustvovati književnom popodnevu s istaknutim bh. piscima, Tanjom Stupar-Trifunović i Farukom Šehićem, dobitnicima Europske nagrade za književnost. Na književnom popodnevu će sudjelovati veleposlanik Wigemark, dok će zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno prisustvovati događaju u Muzičkom centru Pavarotti u Mostaru, 16. svibnja, gdje će članovi Rok škole Mostar i dječjeg hora "Srebrenica Superar" prirediti glazbeno popodne uz razgovor na temu uloge glazbe i izgradnje mostova među ljudima.U suradnji s Kulturnim udruženjem Dante Alighieri, 18. svibnja u prostorijama EU info centra, biti će otvorena izložba posvećena radu istaknutog bh. pisca Predraga Metvejevića.U sklopu manifestacije "Dani europskog filma", u periodu od 22. do 31. svibnja, u kinu Meeting Point, ljubitelji filma će svake večeri imati priliku uživati u projekcijama odabranih europskih filmova.Na temu "Medijsko izvještavanje o financijskoj pomoći Evropske unije BiH", u suradnji s Direkcijom za europske integracije, u prostorijama EU info centra 23. svibnja će se održati brifing za predstavnike medija.Ovogodišnje obilježavanje Dana Europe upotpunila su veleposlanstva, kulturni centri država članica EU i Snage Evropske unije (EUFOR) brojnim događanjima, među kojima su okrugli stol na temu regionalne suradnje u oblasti umjetnosti u organizaciji Fondacije Luciano Benetton i uz podršku Veleposlanstva Republike Italije, koji će se 9. svibnja održati u sarajevskom BKC-u; predavanje francuskog diplomate Anisa Nacroura na temu "Šta se dešava sa Arapskim proljećem?", u organizaciji Francuskog instituta, koje će se 17. svibnja održati u EU info centru; te prvi austrijski bal u Sarajevu, koji će se održati 20. svibnja u Vijećnici, u organizaciji Veleposlanstva Republike Austrije, Grada Sarajeva i Grada Beča.

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI