Stravični progon

Čečenske vlasti: Ubijte svoje sinove homoseksualce prije nego mi to učinimo

Hronika 05.05.17, 10:52h

Čečenske vlasti: Ubijte svoje sinove homoseksualce prije nego mi to učinimo
Ovo najnovije svjedočenje o sistematskom progonu LGBT osoba dolazi samo mjesec dana nakon što su čečenske vlasti navodno privele više od 100 muškaraca za koje su sumnjali da su homoseksualci. Mnogi od njih su mučeni, a najmanje četvorica su navodno ubijeni, navele su jedne ruske novine i borci za ljudska prava

 

Čečenska policija poziva roditelje da ubiju svoju djecu koja su homoseksualci, tvrdi muškarac koji je preživio "logor za mučenje homoseksualaca" u ovoj regiji.

 

Vlasti govore roditeljima gej muškaraca da to "srede" ili će se država umiješati, kazao je anonimni muškarac.

 

Ovo najnovije svjedočenje o sistematskom progonu LGBT osoba dolazi samo mjesec dana nakon što su čečenske vlasti navodno privele više od 100 muškaraca za koje su sumnjali da su homoseksualci. Mnogi od njih su mučeni, a najmanje četvorica su navodno ubijeni, navele su jedne ruske novine i borci za ljudska prava.

 

- Mi smo uvijek bili proganjani, ali nikada ovako. Oni sada hapse svakoga, oni ubijaju ljude, rade šta god hoće. Oni govore roditeljima da ubiju svoje dijete. Kažu 'Ili ćete vi to učiniti, ili ćemo mi'. Oni to zovu: 'Čišćenje časti krvlju' - kazala je žrtva za France24, dodavši da je jedan muškarac mučen dvije sedmice, a da su onda pozvani njegovi roditelji i braća, kojima je policija rekla: "Vaš sin je homoseksualac - sredite to ili ćemo mi to učiniti".

 

Ruske vlasti pritvorile su u utorak LGBT aktiviste koji su u Sankt Peterburugu pokušavali podići svijest o progonu gej muškaraca u ovoj konzervativnoj regiji.

 

Čečenska vlada je odbacila navode o hapšenjima homoseksualaca u aprilu kao "apsolutne laži i dezinformacije" i saopćila da nema homoseksualaca u toj regiji, prenio je Independent.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI