Naša stranka poziva MUP KS da interveniše

Zahtijevamo da se prolongira koncert 'Moj ummete' zbog godišnjice masakra na Tuzlanskoj kapiji. To je Dan žalosti...

Front 04.05.17, 20:33h

Zahtijevamo da se prolongira koncert 'Moj ummete' zbog godišnjice masakra na Tuzlanskoj kapiji. To je Dan žalosti...
Uzimajući u obzir da je koncert zakazan za 25. maj, kada se obilježava godišnjica masakra na Tuzlanskoj kapiji, kada je granata Vojske RS-a ispaljena sa položaja na Majevici usmrtila 71 osobu i ranila 240 smatramo da postoje uslovi da koncert bude prolongiran i održan u drugom terminu, smatraju u Našoj stranci

 

Naša stranka poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova KS, koje je zaduženo za praćenje javnih skupova, kao i organizatore koncerta „Moj ummete“, da isti budu prolongiran, jer je planirano da se održi na dan 25. maja kada se obilježava godišnjica masakra na Tuzlanskoj kapiji.


„U skladu sa principima slobode govora i javnog okupljanja, centralna predramazanska manifestacija Rijaseta Islamske zajednice u BiH – ne predstavlja problem sa stanovišta svoje sadržine ni namjene. Međutim, uzimajući u obzir da je koncert zakazan za 25. maj, kada se obilježava godišnjica masakra na Tuzlanskoj kapiji, kada je granata Vojske RS-a ispaljena sa položaja na Majevici usmrtila 71 osobu i ranila 240 smatramo da postoje uslovi da koncert bude prolongiran i održan u drugom terminu“, smatraju u Našoj stranci.


Iz Naše stranke podsjećaju da je Parlament Federacije BiH, 20. aprila 2016. godine usvojio inicijativu zastupnika Mahira Mešalića (sa 69 glasova za) za proglašenje 25. maja Danom žalosti u Federaciji, a u vezi sa obilježavanjem godišnjice masakra na Kapiji.


„Uzimajući u obzir osjećanja porodica žrtava masakra na Kapiji, gdje su nasilno prekinuti mladi životi, te imajući u vidu izjašnjenje najviše zakonodavne vlasti u Federaciji BiH po ovom pitanju, koje je reklo da 25. maj treba biti Dan žalosti – pozivamo nadležne institucije i organizatore da prolongiraju održavanje koncerta 'Moj ummete'“, zaključuju iz Naše stranke.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI