Valentin Inzko poručio iz Budimpešte

Fokus u BiH mora biti na reformama. a međunarodna zajednica na oprezu

Front 02.05.17, 15:55h

Fokus u BiH mora biti na reformama. a međunarodna zajednica na oprezu
Kako BiH, tako i međunarodna zajednica, imaju svoje obaveze kada je u pitanju buduće mjesto BiH u zajedničkom evropskom zdanju. I jedni i drugi, naveo je Inzko, moraju ostati ustrajni tokom cjelokupnog procesa

 

Visoki predstavnik Valentin Inzko posjetio je danas Budimpeštu gdje se sastao sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Szijjártóm, državnim ministrom za pitanja Evropske unije Szabolcsom Takácsem i glavnim političkim savjetnikom mađarskog premijera Józsefom Czukorom.

 

Tema sastanka u Budimpešti bila je politička situacija u Bosni i Hercegovini i napori te zemlje da ubrza svoje evroatlantske aspiracije.

 

-Reformski pristup i prepoznavanje hitnosti trenutka moraju biti nezaobilazni elementi u tkivu bosanskohercegovačkih evroatlantskih aspiracija. S druge strane, međunarodna zajednica mora i dalje biti na oprezu i suočavati se s izazovima koji bi mogli ugroziti stabilnost zemlje i njena dosadašnja reformska dostignuća - rekao je visoki predstavnik.

 

Istakao je da fokus mora biti na reformama koje će omogućiti zemlji da iskoristi pozitivne efekte evropskih integracija. Kako BiH, tako i međunarodna zajednica, imaju svoje obaveze kada je u pitanju buduće mjesto BiH u zajedničkom evropskom zdanju. I jedni i drugi, naveo je Inzko, moraju ostati ustrajni tokom cjelokupnog procesa.

 

Visoki predstavnik je ovom prilikom ponovio svoju zahvalnost Mađarskoj na njenom kontinuiranom učešću u EUFOR-u, kao i na podršci koju pruža Bosni i Hercegovini i radu Ureda visokog predstavnika, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI