Foto / Ne zna se odakle dolaze

Neobična pojava u Tuzli: U rijeci Jali se pojavile naftne mrlje

Hronika 01.05.17, 19:39h

Neobična pojava u Tuzli: U rijeci Jali se pojavile naftne mrlje
Odvajkada se spominje da je majevički kraj bogat naftom, ali nikada serioznija istraživanja nisu urađena da bi se ove tvrdnje naučno potvrdile

 

Na više mjesta u betonskom koritu Jale, rječice koja protječe kroz Tuzlu, jutros su primijećene naftne mrlje.

 

Stanovnici naselja Bekići u Slavinovićima mrlje su primijetili na obe strane obale. Pojedinci su u nevjerici palili tamnu tečnost kako bi se uvjerili da je riječ o nafti, ali niko nema objašnjenja odakle se pojavila.

 

- Mrlje sam primijetio jutros oko 11 sati. Bio sam iznenađen, jer sam izvor nafte, o kojoj se u cijelom kraju godinama priča, vidio u naselju Bare, ali to je kilometrima daleko od mjesta gdje stanujem. Mrlje sam primijetio na potezu od oko 50 metara, ali dalje nisam gledao. Nepobitno je riječ o nafti, jer znam kako miriše, a i viskozitet se osjeti dodirom – ispričao je za Fenu mještanin naselja Bekići Mirsad Softić, inače, djelatnik ICMP-ove laboratorije za identifikaciju u Tuzli.

 

Pokušali smo kontaktirati bilo koga iz nadležnih gradskih službi, te nekoga od stručnjaka Rudarsko-geološkog i građevinskog fakulteta u Tuzli, kako bi dobili objašnjenje o pojavi naftnih mrlja u Jali, ali zbog prvomajskih praznika nismo uspjeli.

 

Odvajkada se spominje da je majevički kraj bogat naftom, ali nikada serioznija istraživanja nisu urađena da bi se ove tvrdnje naučno potvrdile.

 

U naselju Bare, na putu Tuzla – Priboj, u dvorištu jednog mještanina, nafta izvire na više mjesta. Ljudi je kantama kupe i koriste za razne stvari, za mazivo ili za manje motore, a neki i za liječenje, jer tvrde da nafta liječi karcinom.

 

Nastranu sve špekulacije, pojava nafte u Jali mora se čim prije istražiti i sa ekološkog stanovišta.

 

Iako je rijeka Jala skoro mrtva rijeka, veće curenje nafte moglo bi uništiti svu floru i faunu, a da se i ne govori o tome da Jala utiče u Spreču, što bi moglo izazvati velike ekološke probleme u cijelom kraju.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI