Povodom predstojeće debate o situaciji u BiH

'RS ne želi otcjepljenje od BiH': Šta je sve Dodik napisao u pismu Vijeću sigurnosti UN-a

Front 29.04.17, 15:36h

'RS ne želi otcjepljenje od BiH': Šta je sve Dodik napisao u pismu Vijeću sigurnosti UN-a
U pismu je skrenuta pažnja na pokušaj Izetbegovića da jednostrano pokrene novi postupak protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu uprkos protivljenju druga dva člana Predsjedništva BiH

 

Republika Srpska uputila je izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a u kojem je ukazala na, kako se navodi, "neustavne poteze koje je u proteklom periodu povukao bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović", uz ocjenu da RS ne želi otcjepljenje iz BiH već traži strogo poštivanje Dejtonskog sporazuma, javlja Srna, a prenose mediji u RS.

 

Novi, 17. izvještaj Vlade RS koji je upućen Vijeću sigurnosti UN-a, jučer je otpremljen uz propratno pismo Milorada Dodika generalnom sekretaru UN Antoniju Guterresu povodom predstojeće debate u toj instituciji o situaciji u BiH.

 

U pismu je skrenuta pažnja na pokušaj Izetbegovića da jednostrano pokrene novi postupak protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu uprkos protivljenju druga dva člana Predsjedništva BiH.

 

Dodik je u pismu ocijenio da je "Izetbegovićev potez bio provokativan pokušaj podrivanja legitimiteta RS i prava srpskog naroda, te da je postupao suprotno jasnom upozorenju Međunarodnog suda pravde".

 

U pismu se navodi da Republika Srpska apeluje da međunarodna zajednica osudi Izetbegovićev protivpravni pokušaj da prisvoji ovlaštenja koja su povjerena isključivo Predsjedništvu BiH, piše "Glas Srpske".

 

Naveli su i da je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu protiv bivšeg zastupnika BiH pred Međunarodnim sudom pravde Sakiba Softića koji je neovlašteno predao zahtjev za reviziju, ali ne i protiv Izetbegovića koji je "prekršio Ustav i po čijim je instrukcijama Softić postupao".

 

Stav predstavnika RS je da je ovo nepostupanje Tužilaštva BiH "dokaz političke pristrasnosti u korist bošnjačkih zvaničnika i politika i nepostojanja nezavisnosti".

 

"Izetbegović je osporio legitimitet RS tražeći zabranu obilježavanja Dana RS, proslave dana osnivanja Republike Srpske, koji se godinama i u miru obilježavao svake godine. Iako je Republika Srpska izmijenila zakone o tom danu da bi ih uskladila sa odlukom Ustavnog suda BiH, SDA i njeni saveznici su optužili RS da prkosi Ustavnom sudu", istaknuto je u izvještaju.

 

U tom dokumentu se navodi da su američki zvaničnici, podržavajući planove SDA protiv RS, iznijeli zahtjeve zvaničnicima RS koji su značili protivpravno uplitanje u unutrašnja pitanja BiH, te da su zaprijetili sankcijama ako oni ne budu ispunjeni.

 

Prema navodima tog dokumenta, administracija tada odlazećeg predsjednika SAD Baracka Obame sprovela je tu prijetnju u djelo posljednje sedmice na vlasti.

 

U pismu je naglašeno da RS, uprkos tvrdnjama SDA, ne traži otcjepljenje od BiH, već radi na realizaciji decentralizovanog dejtonskog sistema koji, kako je EU jasno rekla, nije prepreka članstvu zemlje u EU.

 

U pismu je istaknuto da su institucijama pravosuđa BiH potrebne duboke reforme, mjere na sprečavanju diskriminacije žrtava ratnih zločina na osnovu nacionalne pripadnosti i sprečavanje uplitanja politike u odluke Tužilaštva BiH. SDA su nazvali "islamističkom strankom koja radi na tome da BiH pretvori u utočište džihadista".

 

"SDA je izvršila pritisak na direktora Agencije za statistiku BiH da nezakonito nametne program obrade podataka iz popisa stanovništva u BiH kojim su rezultati uvećani iz političkih razloga", ocijenio je Dodik.

 

Vijeće sigurnosti UN-a svake godine u prvoj polovini maja raspravlja o situaciji u BiH. Redovan izvještaj o stanju u BiH trebalo bi da dostavi i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

 

Kompletno pismo možete pročitati OVDJE.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI