Ministar vanjskih poslova BiH poručio

Crnadak: Uraditi sve da životne stvari teku glatko

Front 28.04.17, 09:17h

Crnadak: Uraditi sve da životne stvari teku glatko
Hrvatska je prema Federaciji BiH i Distriktu Brčko postupila upravo onako kako su distrikt i veći bh. entitet postupili prema njoj

 

Generalno ću reći da trebamo uraditi sve što možemo da praktične i životne stvari teku koliko god je moguće glatko, pogotovo sa prijateljskim i susjednim zemljama, izjavio je za novi broj magazina "Dani" ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, komentirajući činjenicu da građani Federacije BiH i Brčko Distrikta, za razliku od građana RS, mogu kupiti i uknjižiti nekretninu jedino ako u toj zemlji otvore preduzeće ili imaju dvojno državljanstvo.

 

- To je jedna politička strana ove priče. S druge strane, imamo i pravnu stvar da se ovi problemi uklone. Moram reći da mi sami to ne možemo uraditi, jer je ovdje riječ o pravu susjedne zemlje da pitanje kupovine nekretnina definiše u skladu sa svojim zakonima - kaže Crnadak.

 

Naime, Hrvatska je prema Federaciji BiH i Distriktu Brčko postupila upravo onako kako su distrikt i veći bh. entitet postupili prema njoj.

 

- Ako je tako, onda trebamo tražiti odgovor od entiteta i distrikta Brčko da vidimo na koji naćin oni vide izlaz iz ove situacije. Jedino što mogu reći je da Vlada FBiH i Vlada distrikta Brčko Savjetu ministara BiH trebaju uputiti inicijativu i sugestiju na koji način treba riješiti ovaj problem koji imaju građani FBiH i distrikta Brčko - kaže Crnadak za "Dane".

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI