VIDEO/ NIKO NE VJERUJE BH. POLITIČARIMA

Wigemark pojasnio zašto je važan Zakon o akcizama: Garantujemo da novac od kredita neće otići u tuđe džepove!

Front 27.04.17, 22:24h

Wigemark pojasnio zašto je važan Zakon o akcizama: Garantujemo da novac od kredita neće otići u tuđe džepove!
- Ovo pitanje pomalo je postalo taoc određenih tenzija između političkih stranaka u BiH, smatra Wigemark

 


Šef Delegacije EU u BiH Lars Gunnar Wigemark gostovao je večeras u Dnevniku TV1, gdje je govorio o bitnosti usvajanja Zakona o akcizama.


On je istakao da je diskusija u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH možda bila simptom nečega mnogo dubljeg unutar određenih političkih stranaka i između političkih stranaka. 

 

- Ovo pitanje pomalo je postalo taoc određenih tenzija između političkih stranaka u BiH. Potrebno je razgovarati o ovim pitanjima, a Parlament BiH je taj koji će u konačnici donijeti svoju odluku uime građana ove zemlje, naglasio je Wigemark te pojasnio suštinu ovog zakona.


- Danas sam imao priliku da zajedno sa kolegama iz Evropske investicijske banke i ministrom finansija BiH Vjekoslavom Bevandom potpišem ugovor o grantu, o bespovratnim sredstvima u iznosu od 25 miliona eura za završetak vrlo važnog mosta između BiH i Hrvatske i dijela ceste od gotovo 11 km. Dakle, ovo su bespovratna sredstva, gotovina poreskih obveznika iz EU koje smo osigurali kako biste jednim dijelom kompletirali dio vaše putne mreže. Međutim, ova bespovratna sredstva i ova gotovina neće biti dovoljna. Morate naći način, a najvjerovatnije će to biti kroz dodatna zaduživanja. Ovom prilikom rekao bih i da je stopa zaduženja u BiH mnogo bolja u odnosu na neke druge zemlje, uključujući i zemlje članice. Naravno, ne poredim vas sa Grčkom i nije se dobro porediti sa Grčkom kada govorimo o nivou zaduženja. No, to je isto kao kada želite da riješite svoje stambeno pitanje, otišli ste u banku da uzmete kredit, a banka očekuje određeni dio sufinansiranja. To bi, recimo, bila suština cijelog Zakona o akcizama, pojasnio je šef Delegacije EU u BiH.


On je istakao i da navedenih 25 miliona eura sigurno neće otići u druge svrhe izuzev u ono za šta je namijenjen, te da je EU garancija toga. 

 

- Novac koji osigurava EU, uključujući i ovih 25 miliona eura što smo danas usaglasili da će biti osigurani, koristiće se za most i dionicu autoputa od 11 km i ima garancije da će biti iskorišten na odgovarajući način, odnosno da će utrošak sredstava biti odgovarajući. Zaista snažno odbacujem bilo kakve navode da će ovaj novac otići u nečije tuđe džepove. Mi imamo jako stroge tenderske procedure koje primjenjujemo i primjenjivaćemo ista pravila koja primjenjujemo u EU, tvrdi  Wigemark.


Pogledajte cijeli razgovor...

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI